Kiinassa maanjäristyksessä kuollut 13 ihmistä ja noin 200 loukkaantunut

Kiinassa 13 ihmistä on kuollut ja 199 loukkaantunut maanjäristyksessä. Maanjäristys oli voimakkuudeltaan 6,0. Järistys iski myöhään maanantaina 16 kilometrin syvyydessä Yibinin kaupungin ulkopuolella Sichuanin maakunnassa, kertoo Kiinan maanjäristyskeskus.

Alueella on ollut myös ainakin neljä jälkijäristystä, joista voimakkain oli voimakkuudeltaan 5,1.

Kiinan uutistoimisto Xinhuan mukaan paikalla on yli 500 palomiestä. Lisäksi paikalle on lähetetty 5  000 telttaa, 10 000 taittuvaa sänkyä ja muuta hätäapua.

Yibinin hallinnon mukaan yli 8  000 ihmistä on jouduttu uudelleensijoittamaan sen jälkeen, kun järistykset vahingoittivat tai romahduttivat lukuisia rakennuksia Yibinin lähettyvillä. Yli 12  000 kotia on vahingoittunut järistyksissä ja 73 rakennusta on romahtanut.

Xinhuan mukaan sateet ja ukonilmat voivat vaikeuttaa pelastustoimia seuraavien kahden päivän aikana.

Uhreista yhdeksän kuoli Changningin alueella ja neljä muuta Gongin alueella, Yibinin hallinto kertoo sosiaalisessa mediassa.

Maanjäristykset yleisiä provinssissa

Ennakkovaroitusjärjestelmä tunnisti tulevan järistyksen provinssin pääkaupungissa Chengdussa noin minuutti ennen kuin järistys iski. Hälytys ehti soida 10 sekuntia ennen kuin järistys iski Yibiniin.

Kolmen sekunnin ennakkovaroitus ennen järistystä voi Xinhuan mukaan ehkäistä uhrien lukumäärää 14 prosentilla.

Maanjäristykset ovat tavallisia Sichuanissa. Vuonna 2008 yhteensä 87  000 kuoli tai katosi, kun Sichuaniin iski maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 7,9.

Helmikuussa provinssissa tapahtuneissa kolmessa maanjäristyksessä kaksi ihmistä kuoli ja 12 loukkaantui. Paikalliset syyttivät kuolemista öljyliuskeen tuotantoon liittyvää vesisärötystoimintaa alueella.

Paikalliset viranomaiset pysäyttivät öljyliuskeen tuotannon alueella sen jälkeen, kun tuhannet asukkaat osoittivat mieltään sitä vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.