Kiinasta poistunut rauhannobelistin leski Liu Xia säteili Helsinki-Vantaan lentokentällä

Kiinasta matkustamaan päässyt rauhannobelistin leski, runoilija Liu Xia tervehti toimittajia Helsinki-Vantaan lentokentällä tiistai-iltapäivällä leveästi hymyillen ja käsivarret levitettynä syleilyyn. Lausuntoa tai haastattelua Liu ei kuitenkaan antanut.

Liu saapui Finnairin lennolla Pekingistä, ja jatkoi Helsingistä Saksaan, luultavasti Berliiniin.

Liuta saattoi nuorehko mies, joka ohjasi häntä kauemmas toimittajista. Mies ei myöskään antanut haastattelua. Hän totesi lyhyesti, ettei hän edusta ketään.

Liu, 57, on ollut käytännössä kotiarestissa vuodesta 2010, jolloin hänen miehensä Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon. Liu Xiaobo kuoli syöpään viime vuonna.

BBC:n mukaan Kiinan ulkoministeriön edustaja sanoo, että Liu matkusti ulkomaille saamaan lääketieteellistä hoitoa, oman toiveensa mukaisesti. Liu on pyytänyt saada matkustaa ulkomaille ja hakea sieltä hoitoa masennukseen, josta hän on kärsinyt miehensä kuoleman jälkeen.

Huhtikuussa Liu sanoi olevansa valmis kuolemaan kotiarestissa. Liuta ei koskaan ole syytetty mistään rikoksesta.

Liun veli, Liu Hui, on vielä Kiinassa. Hiu tuomittiin yhdentoista vuoden vankeusrangaistukseen petoksesta 2013, mutta hän pääsi sittemmin valvottuun vapauteen.

Muiden muassa Amnesty International vaatii, että Kiina lopettaa Liun sukulaisten ahdistelun. Amnesty pelkää, että Kiina painostaa Liuta pysymään hiljaa hänen maahaan jääneiden sukulaistensa kautta.

 

Suomi ei tietoinen Liun matkasta

Suomella ei ollut aktiivista roolia Liu Xian matkustamisessa pois Kiinasta, Suomen Pekingin-suurlähetystöstä kerrottiin STT:lle.

Lähetystön lehdistösihteerin Jyri Lintusen mukaan EU on vaatinut, että Kiina päästää Liun pois kotiarestista ja antaa hänen matkustaa vapaasti. Suomi on Lintusen mukaan ollut mukana tässä yhteisessä EU-vaateessa, mutta muuta roolia Suomella ei asiassa ole.

– Toki olemme iloisia, että hän on päässyt matkustamaan vapaasti.

Suomi ei myöskään etukäteen tiennyt Liun reitin kulkevan Suomen kautta, Lintunen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.