Kokoomus esittää Fideszin erottamista Euroopan kansanpuolueesta

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on lähettänyt Euroopan kansanpuolueen EPP:n puheenjohtajalle kirjeen, jossa hän esittää Unkarin valtapuolueen Fideszin erottamista EPP:stä.

–  Fidesz on mennyt liian pitkälle. On vakavat perusteet olettaa, että Fidesz rikkoo Euroopan kansanpuolueen arvoja ja periaatteita. Siksi kokoomus esittää Fideszin erottamista EPP:stä, Orpo sanoo kokoomuksen tiedotteessa.

Euroopan kansanpuolueesta erottamisesta voi päättää vain Euroopan kansanpuolueen puoluevaltuusto. Esityksen jäsenen erottamisesta voi tehdä EPP:n puheenjohtajisto tai seitsemän jäsenpuoluetta viidestä eri maasta. Seuraava EPP:n puoluevaltuusto kokoontuu Brysselissä maaliskuussa.

EU-vastaiset mieli

piteet hiertävät

Fideszin ja pääministeri Viktor Orbanin EU-vastaiset linjaukset ovat pitkän aikaa olleet kiusallinen kysymys Euroopan kansanpuolue EPP:lle, joka on EU-parlamentin suurin ryhmä. Viime viikolla tilanne kävi entistä kiusallisemmaksi, kun Unkarin hallitus aloitti siirtolaisvastaisen mediakampanjan, jonka julisteisiin se oli painanut muun muassa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kasvot.

Suomen kokoomus on jo aiemmin etsinyt muista jäsenpuolueista tukea sille, että EPP käsittelisi Fideszin jatkoa ryhmittymässä ja tarvittaessa äänestäisi asiasta.

Fideszin asema EPP:ssä oli myös yksi kuumista puheenaiheista alkuviikosta, kun Orpo isännöi pohjoismaisia ja baltialaisia keskustaoikeistolaisia kollegojaan Helsingissä. Ruotsin maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson arvioi, että yhä useampi EPP:n jäsen ympäri Eurooppaa jakaa saman mielipiteen Fideszistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.