Kolmasosa Viron poliiseista Obaman turvana

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Tallinnan-vierailua turvaa noin kolmasosa Viron poliisivoimista.

Viron poliisin edustajan mukaan vierailu työllistää noin 1 500-1 700:aa poliisia.

Presidentin tulon edellä pysäköintiä on rajoitettu Tallinnan keskustassa. Lisäksi on muun muassa poistettu roskapönttöjä presidentin saattueen reitin varrelta ja hitsattu kaivonkansia kiinni.

Poliisin mukaan turvajärjestelyt ovat haastavammat kuin aiempien suurvierailujen yhteydessä. Syynä on ainakin lyhyt valmistautumisaika.

Huomenna liikenne pysäytetään keskustassa useita kertoja Obaman saattueen takia. Vierailu vaikuttaa jo nyt tallinnalaisten elämään.

- Jätin auton suosiolla kauemmas tänään. Huomenna tulen johdinautolla, sanoo Ardi Kristovald. Hänen työpaikkansa on samassa rakennuksessa kuin Obaman majapaikka Swissotel-hotelli.

Samassa tornitalossa finanssineuvonta-alalla työskentelevä Artjom kertoo, että ei tule huomenna laisinkaan töihin. Samaa sanovat myös hotellin viereisen suuren rakennustyönmaan työntekijät.

Monin paikoin keskustassa pystytetään aitoja, joilla rajoitetaan ihmisten liikkumista. Swissotelin läheisyydessä on valmiudessa kymmeniä mustia pakettiautoja ja mersuja.

Lentokentällä seisoo kaksi kuljetushelikopteria. Virolaismedia on bongannut kentältä myös hyökkäyskoptereita sekä presidentin oman kuljetuskopterin. Amerikkalaiset ovat pystyttäneet oman tutkansa kentälle.

Viro palautti sisärajatarkastukset Obaman vierailun ajaksi. Ainakaan aamulla Tallinnan satamassa passintarkastukset eivät aiheuttaneet erityistä ruuhkautumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.