Kolumni: Äärioikeisto nousi ilmiöksi Espanjassa

Mitä yhteistä on Saksan Baijerin osavaltiolla ja Espanjan Andalusialla? Äkkiä ajatellen hyvin vähän. Baijeri on Euroopan rikkaimpia alueita, Andalusia pahimpia työttömyysalueita.

Mutta molemmat ovat tärkeitä itsehallintoalueita, ja molemmissa on tänä syksynä käyty aluevaalit. Baijerissa pidettiin osavaltiovaalit lokakuussa, Andalusiassa valittiin itsehallintoalueen parlamentti joulukuun alussa.

Andalusian vaaleissa kävi yllättäen vähän kuin Baijerissa. Andalusiaa lähes 40 vuotta hallinnut sosialistipuolue PSOE kompuroi pahemman kerran, vaikka se säilyttikin suurimman puolueen asemansa. Aivan kuten kristillisdemokraatit Baijerissa.

Suurin yllätys Andalusian vaaleissa oli silti uuden äärioikeistolaisen VOX-puolueen esiinmarssi. Se tapahtui muualta maailmasta tuttua kaavaa noudattaen: täysin puun takaa ja vastoin kaikkia ennusteita.

Gallupit ennustivat VOX:ille yhtä tai korkeintaan kahta paikkaa alueparlamenttiin. Mutta paikkoja tulikin peräti 12 yli kymmenen prosentin kannatuksella.

Samalla varmistui, että Andalusia voi saada oikeistohallituksen ensimmäistä kertaa itsehallinnon perustamisen jälkeen. Se tosin vaatii kolmen oikeistopuolueen, eli kansanpuolue PP:n, liberaalipuolue ciudadanosin ja äärioikeiston koalitiota.

Espanjan valtakunnan politiikalle Andalusia oli oiva mittari. Sen vaalit käynnistävät vaalikierron koko maassa. Ensi keväänä on vuorossa autonomiavaalit ja kunnallisvaalit sekä mahdollisesti myös valtakunnalliset parlamenttivaalit. Nyt asetelma ensi kevättä ajatellen meni uusiksi.

Espanjan sosialisteille vaalit olivat ensimmäinen testi sen jälkeen, kun puolue nousi kesällä hallitusvastuuseen. Gallupit ovat sen jälkeen olleet sille suopeat, mikä on ollut hyvä uutinen viime vuodet historiansa huonoimpia tuloksia rikkoneelle puolueelle. Andalusia on ollut puolueelle tähän saakka varma läänitys. Vaalitappio oli siksi erityisen kova kolaus.

Sosialistien suora kilpailija oli vasemmistokoalitio nimellä Adelante Andalucía (eteenpäin Andalusia). Myös se koki lievän tappion vaaleissa.

Äärioikeiston nousussa eri puolilla maailmaa Espanja on ollut poikkeus. Liikkeellä ei ole ollut edustusta maan parlamentissa sitten 1980-luvun alun.

Espanjassa pohditaan nyt, mikä teki sen nousun juuri nyt mahdolliseksi. Yksi tekijä oli se, että äänestysinto jäi alhaiseksi vasemmiston tukialueilla.

Toisaalta valtakunnallinen kiinnostus vaaleja kohtaan oli suurta. Se johti siihen, että vaalitilaisuuksissa käsiteltiin paljon valtakunnan asioita. Se tarkoittaa Espanjan yhtenäisyyttä ja Katalonian tilannetta.

Erityisesti oikeistopuoluei­den vaalitilaisuuksien perusteella andalusialaisilla oli kolme ongelmaa, ja ne olivat Katalonia, Katalonia ja Katalonia.

Vasemmistopuolueet sen sijaan väistelivät valtakunnallisia aiheita parhaansa mukaan.

Oikeistossa oli tällä kertaa paljon pelissä. Kyse ei ollut pelkästään sosialistien pitkästä valta-asemasta, vaan kolmen puolueen kilpailuksi muodostuneen keskusta-oikeiston sisäisestä johtajuudesta.

Kansanpuolue onnistui pitämään oikeiston suurimman puolueen aseman, mutta sillä oli hintansa. Keskinäinen kilpailu ajoi jatkuvasti koventuviin äänenpainoihin Kataloniaa ja esimerkiksi maahanmuuttoa kohtaan. Ja se tavallaan satoi ilmaiseksi äärioikeiston laariin.

Kirjoittaja on Espanjassatyöskentelevä vapaa toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .