Kolumni: Diilien diili, jolle ei kaivata julkisuutta – Trumpin vävyn ja Saudi-Arabian kruununprinssin tapaaminen herättää kiusallisia kysymyksiä

Kun kansainvälisen politiikan valokeila kääntyy vain yhteen asiaan, alkaa valokeilan ulkopuolella usein tapahtua.

Viime viikolla presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen vei hetkeksi kaiken mediahuomion. Oli tuskin sattumaa, että Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner tapasi juuri samaan aikaan Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin Riadissa.

Kushner ja kruununprinssi ovat tavanneet aiemminkin. Viime viikon kohtaaminen oli kuitenkin ensimmäinen sen jälkeen, kun toimittaja Jamal Khashoggi joutui järkyttävän paloittelusurman kohteeksi.

Tapaamiseen liittyi kiusallisia kysymyksiä ja sen olisi ilman muuta pitänyt herättää keskustelua. Se kuitenkin jäi, kun media keskittyi Hanoin illallismenun esittelyyn ja muuhun olennaiseen.

Mistä Riadissa sitten keskusteltiin? Sitä ei tiedetä, mutta New York Timesin ja Washington Postin jälkikäteisarvioiden mukaan keskustelut todennäköisesti liittyivät Saudi-Arabian ydinvoimalahankkeisiin.

Öljymaa suunnittelee paraikaa useiden ydinreaktoreiden ostamista ja Trump hallintoineen on ollut erityisen innokas myyntimies.

Kongressissa moni vastustaa minkäänlaisen rauhanomaisenkaan ydinteknologian myymistä saudeille, mutta Trumpin argumentti on ollut se, että jos me emme myy, joku muu myy. Saudien tiedetään neuvottelevan myös Venäjän ja Kiinan kanssa.

Epäilyttäväksi kaupan tekee se, että Saudi-Arabia haluaa ehdottomasti rikastaa ydinpolttoaineensa itse, vaikka saisi sen paljon halvemmalla muualta.

Tämä yleensä vain ”roistovaltioiden” esittämä vaatimus kertoo siitä, että rauhanomaisella ydinohjelmalla voi olla myös muita tarkoitusperiä, arvioi New York Timesin Pulitzer-palkittu kolumnisti Nicholas Kristof.

Saudi-Arabian ydinohjelman todellisesta luonteesta on keskusteltu jo pitkään. CIA oli tekemässä omaa selvitystään asiasta viime syksynä juuri samaan aikaan kun Khashoggin surma tuli julkisuuteen.

Surma teki tutkimuksen tavallaan tarpeettomaksi, kun kongressissa nousi voimakas vastarinta kaikkea Saudi-Arabia-yhteistyötä kohtaan.

Nicholas Kristofin mukaan Trump ei ole kuitenkaan antanut asiassa periksi, vaan on tavannut ydinvoimalakauppoja hierovia tahoja viimeksi 12. helmikuuta. Myös Reuters on kertonut tapaamisesta.

Senaatissa on valmisteltu päätöslauselmaesitystä, joka kieltäisi ydinteknologian viemisen Saudi-Arabiaan, mutta lauselma ei ole Trumpin hallintoa sitova, eikä sen läpimenostakaan ole varmuutta, Reuters huomauttaa.

Jared Kushnerin tuore Riadin-matka voi enteillä sitä, että Trump on saamassa tahtonsa läpi. Kuvioon liittyy myöskin Kushnerin perheen kiinteistöimperiumin tulevaisuus, New York Times ja Washington Post väittävät.

Perhe osti newyorkilaisen pilvenpiirtäjän – 666 Fifth Avenuen – pahasti ylihintaan vuonna 2007 ja ajautui sen vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin. Tilanne kuitenkin ratkesi viime elokuussa, kun Brookfield Asset Management -niminen yhtiö vuokrasi rakennuksen 99 vuodeksi ja maksoi koko 1,1 miljardin dollarin vuokran etumaksuna.

Brookfield Asset Managementin tytäryhtiö Westinghouse Electric yrittää myydä ydinreaktoreita Saudi-Arabiaan. Juuri siksi hälytyskellojen pitäisi nyt soida, Nicholas Kristof toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .