Kolumni: Egyptiläiset muistelevat ristiriitaisin tuntein dramaattisesti maanantaina kuollutta entistä presidenttiään

Dramaattisesti maanantaina 17. kesäkuuta kesken oikeusistunnon kuollut Egyptin entinen presidentti Mohammed Mursi herättää egyptiläisissä ristiriitaisia tunteita.

Mursi oli poikkeuksellinen presidentti; hän oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa ei-armeijataustainen Egyptin presidentti. Mursi oli ensimmäinen tammikuun 2011 kansannousun ja vallankumouksen jälkeinen presidentti.

Mursi voitti presidentinvaalit kesällä 2012 täpärästi. Vastaehdokkaana lähes yhtä suurella äänimäärällä oli armeijataustainen Ahmed Shafiq, joka oli toiminut vallankumouksen myötä väistyneen presidentti Hosni Mubarakin aikana pääministerinä ja identifioitui siksi monien egyptiläisten mielissä ”Mubarakin mieheksi” tai ainakin vallankumousta edeltäneen ajan edustajaksi.

 

Islamistijärjestö Muslimiveljeskuntaan kuuluva Mursi sai paljon sympatiaääniä sekä niiltä, jotka eivät halunneet äänestää Shafiqia että niiltä, jotka halusivat antaa Egyptille uudenlaisen presidentin myötä mahdollisuuden todelliseen muutokseen.

Mursi rakensi vahvasti imagoaan koko kansan presidenttinä ja hänellä olisi ollut siihen hyvät mahdollisuudet. Mursin ensimmäisenä presidenttivuotena Egyptissä koettiin poikkeuksellisia vaikeuksia muun muassa sähkön jakelussa laajojen ja pitkäkestoisten sähkökatkojen muodossa.

Pääkaupungissa Kairossa liikenne ruuhkautui ajoittain pahasti autoilijoiden jonottaessa bensiiniasemilla bensiinin rajallisen saatavuuden vuoksi.

 

Mursin imago koko kansan presidentistä mureni viimeistään hänen kuvernöörinimitystensä myötä. Muinaismuistoistaan maailmankuulun Luksorin maakunnan kuvernööriksi Mursi nimitti miehen, joka edusti järjestöä, joka oli tehnyt vuonna 1997 jopa 60 ihmisen hengen vaatineen terrori-iskun Luksorin temppelialueella.

Kulttuuriministeriksi Mursi nimitti tiukan linjan islamistin, joka uhkasi sulkea Kairon perinteikkään valtionoopperan tai ainakin baletin säädyttömien esiintymisasujen vuoksi. Egyptin kulttuurieliitti järjesti rauhallisia mielenosoituksia Kairossa.

 

Mursin ensimmäisen presidenttivuoden lopussa hänen suosionsa oli pohjalukemissa. Egyptiläiset kokoontuivat kaduille vaatimaan Mursin eroa.

Tässä tilanteessa Egyptin armeijan maavoimien silloinen komentaja, Mursin puolustusministeriksi nimittämä, nykyinen presidentti Abdel Fattah Al Sisi ilmoitti kansalle armeijan syrjäyttäneen presidentin. Teknisesti kyse oli sotilasvallankaappauksesta mutta valtaosa Egyptin kansasta koki armeijan auttaneen ja kuunnelleen kansaa.

Muslimiveljeskunta nimettiin terrorijärjestöksi joulukuussa 2013 mikä teki samalla entisestä presidentistä terroristin ja tai ainakin terrorijärjestön edustajan. Mursin saamat tuomiot ja etenkin sittemmin kumottu kuolemantuomio olivat vaikea pala kansalle, vaikka se olikin vaatinut presidentin virasta luopumista. Presidentti on egyptiläisille kunnioitettu instituutio ja Mursille riitti myös sympatiaa. Kuolema on monen egyptiläisen mielestä entiselle presidentille armollisempi vaihtoehto kuin loppuelämä vankilassa.

 

Kirjoittaja on Egyptissä ja muissa arabimaissa työskentelevä vapaa toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .