Kolumni: Egyptissä toisinajattelijoiden katoamisista vaietaan

Sauditoimittaja Jamal Khashoggin murha järkytti loppuvuodesta koko maailmaa. Erityisesti tapaus hätkähdytti länsimaisissa oikeusvaltioissa eläviä.

Valitettavasti maailmassa on paljon maita, joissa ”vääriä” mielipiteitä tai totuuksia laukova pääsee helposti hengestään.

On erikoista, että jäykän ja jyrkän hierarkkisessa arabiyhteiskunnassa jotkut tahot ottaisivat vallan omiin käsiinsä. Alaisilla ei ole tapana toimia itsenäisesti, vaan ainoastaan noudattaa esimiehen käskyjä. Itsenäisestä ajattelusta on lähes poikkeuksetta seurauksena todennäköisemmin rangaistus kuin palkkio.

Egyptissä yhä useammilla on tuttavapiirissään jäljettömiin kadonneita ihmisiä, joita yhdistää ainoastaan se, että he ovat esittäneet kriittisiä mielipiteitä Egyptin valtiosta ja sen johdosta.

Toisinajattelijoita on ”kadonnut” Egyptissä pitkään, mutta aiemmin kadonneet löytyivät poliisiasemalta tai vankilasta.

Nyt yhä useammat kadonneet tuntuvat häviävän jäljettömiin, eikä kukaan tiedä, ovatko he elossa vai kuolleita.

Kidutus on yleistä Egyptin poliisiasemilla ja vankiloissa.

Vankien kiduttaminen tosin on yleistä kaikkialla maailmassa. Vuonna 2009 YK:n kidutusasiain erityisraportoija Manfred Novak vieraili 18:ssa YK:n jäsenmaassa, ja näistä maista ainoastaan Tanskassa ei ollut raportoitu yhdestäkään kidutustapauksesta.

Novak ei kertonut, missä maissa hän vieraili. Egyptiin, Algeriaan, Zimbabween ja Kuubaan Novak ei päässyt, koska niissä kieltäydyttiin vastaanottamasta häntä.

Tilanne tuskin on oleellisesti ainakaan parantunut kymmenessä vuodessa.

Kidutuksen yhteydessä ihmisiä kuolee usein ”vahingossa”, kun vanki ei kestäkään toimenpiteitä, joista useimmat selviävät hengissä.

Egyptissä toisinajattelijoiden katoamistapauksista vaietaan. Arabiankielinen media on erityisen varuillaan, mutta nykyään Egyptissä toimivilla englannin- tai muunkielisillä ulkomaalaisilla medioillakaan ei ole kovin paljoa enemmän vapautta.

Egyptin valtio puuttuu herkästi kaikkeen ”väärän tiedon” levittämiseen, joka tulkitaan Egyptin maineen vahingoittamiseksi ja tekijästä tulee ”valtion vihollinen”. Vihollisiahan ei tunnetusti kohdella silkkihansikkain.

Egyptin kuuluisin ”kadonnut ja kuollut” henkilö on italialainen tohtoriopiskelija Giulio Regeni, 28, joka katosi tammikuussa 2016 Kairossa.

Saman vuoden helmikuun alussa hänen puolialaston pahoin vahingoittunut ruumiinsa löytyi aavikkotien laidasta. Ruumiissa oli paljon selkeitä kidutuksen merkkejä.

Italian ja Egyptin viranomaiset ovat edelleen erimielisiä Regenin kuoleman taustoista. Italialainen syyttäjä Giuseppe Pignatone uskoo Regenin kuolleen, koskatämä teki tutkimusta Egyptin ammattiliitoista. Se on perinteisesti ollut arka aihe Egyptissä.

Egyptin viranomaiset ovat kiistäneet osallisuutensa Regenin kuolemaan. Maaliskuussa 2016 Egyptin poliisi ampui pidätyksen yhteydessä kuoliaaksi neljä rikollista, joita pidetään syyllisinä Regenin kidnappaukseen, pahoinpitelyyn ja kuolemaan.

Totuuksia on monia, javallanpitäjien näkökulmasta väärien totuuksien julkinen esittäminen voi maksaahengen.

Kirjoittaja on Egyptissä ja muissa arabimaissa työskentelevä vapaa toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .