Kolumni: Europarlamentin paikat on jo melkein jaettu

Toukokuun europarlamenttivaaleihin on vielä aikaa, mutta tulevan parlamentin paikkoja lasketaan jo täyttä häkää. Maanantaina julkistettiin Kantar-tutkimuslaitoksen koostama tulosennuste, jonka mukaan perinteisillä valtapuolueilla olisi uudessakin parlamentissa vahva enemmistö.

Europarlamentin tilauksesta tehdyn ennusteen mukaan laitaoikeisto nousisi vaaleissa muutaman prosenttiyksikön verran, mutta jäisi parlamenttipaikoissa 14–23 prosentin haarukkaan, riippuen siitä, mitä ryhmiä laitaoikeistoon luetaan.

Tuleva parlamentti ei näin ollen mullistaisi unionin linjaa, mutta lisäisi epävarmuutta, koska toimivan parlamenttienemmistön rakentaminen olisi entistä vaikeampaa. Esimerkiksi kahden suurimman ryhmän, kansanpuolue EPP:n ja sosialistien, yhteenlaskettu paikkamäärä ei riittäisi enää enemmistöön.

Vaalitulosta ehkä vielä merkittävämpi asia on se, miten eri puolueet ryhmittyvät europarlamentissa.

Omaa ryhmäänsä miettivät esimerkiksi Italian Viiden tähden liike ja Puolan valtapuolue Laki ja Oikeus.

Viiden tähden liikkeelle on tulossa ennusteen mukaan 22 paikkaa ja Laki ja Oikeus -puolueelle 24, joten niiden sijoittumisella on aika paljonkin väliä uudessa 705-paikkaisessa europarlamentissa.

Puolalaiset istuvat nyt samassa ECR-ryhmässä brittikonservatiivien kanssa, mutta yhteistyö päättyy brexitin myötä. Brittien lähtö voi romahduttaa koko ryhmän, jolloin puolalaisten pelätään ajautuvan äärioikeiston ENF-ryhmään, Italian Matteo Salvinin ja Ranskan Marine Le Penin helmoihin. Asiasta on jo käyty alustavia neuvotteluja.

Viiden tähden liikkeen kotipesässä euroskeptisessä EFDD:ssä on samankaltainen tilanne, kun Nigel Faragen UKIP-puolue nostaa pian lopullisesti kytkintä. Politico-lehden mukaan myös Saksan AfD miettii paraikaa EFDD:n vaihtamista ENF:ään, mikä jättäisi italialaiset aika lailla yksin.

Viiden tähden liike ilmoittikin tammikuussa, että se aikoo muodostaa aivan oman europarlamenttiryhmän. Se ei ole kuitenkaan helppoa, koska ryhmän voi perustaa vain jos on vähintään 25 paikkaa seitsemästä eri EU-maasta. Liike Nytin tuki ei siinä paljon auta.

Poliittisessa keskustassa on myös kiinnostava tilanne, kun Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uudelle Tasavalta liikkeessä -puolueelle yritetään etsiä poliittista kotia.

Financial Timesin mukaan puolue kokee keskustaliberaalin Alden poliittisesti sopivimmaksi ryhmäksi, mutta liittyminen ei ole aivan ongelmatonta, koska Macronin euroalueen tulevaisuutta koskevat käsitykset ovat pahasti ristiriidassa Saksan vapaiden demokraattien FDP:n ja Hollannin pääministeripuolueen VVD:n näkemysten kanssa.

Der Spiegelin mukaan kantoja yritetään paraikaa sovitella neljän puolueen neuvotteluissa. Sovittelijan roolissa häärii Espanjan uusi Ciudadanos-puolue, jonka ykkösehdokas Luis Garicano suhtautui tilanteeseen optimistisesti. Hänen arvionsa mukaan FDP oli jo voittamassa pahimman euroskeptismin hetkensä.

Macronin mukaantulo kasvattaisi kyllä Alden vaikutusvaltaa merkittävästi. Kantarin ennusteen mukaan macronilaiset saisivat 18 paikkaa ja nostaisivat Alden vaalien jälkeisen paikkaluvun 93:een. Tällä hetkellä Aldella on 68 paikkaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .