Kolumni: Kim Jong-uniakin kyykyttänyt Donald Trump on osoittautunut poliittiseksi uhkapeluriksi – seuraavaksi Golania tunnustamaan

Yhdysvallat näytti vielä hetki sitten maalta, jolla ei ole ulkopoliittista johtoa. Venäjä-tutkinta oli rampauttanut presidentti Donald Trumpin hallinnon niin pahasti, että ontumisen arveltiin jatkuvan virkakauden loppuun asti.

Viimeiset viisi viikkoa ovat osoittaneet, että näin ei ehkä sittenkään ole. Trump näytti ensin Syyrian ilmapommituksilla Assadin ohjuspuolustusjärjestelmien tehot, mikä oli luunappi ennen muuta Venäjän nenälle. Sitten oli vuorossa kauppasota Kiinaa vastaan, jonka hyvin lyhyeksi jäänyt ensimmäinen erä näytti sekin päättyneen USA:n voittoon.

Sitten tulivat Israelin suurlähetystön Jerusalem-siirto ja Iranin ydinsopimuksen hylkääminen, joilla osoitettiin kaapin paikka paitsi arabimaille ja Iranille myös EU:lle. Vastalauseiden myrsky oli äänekäs, mutta tehokkaita vastatoimia saadaan odottaa.

Tällä viikolla nähtiin, että Trump on valmis suoranaiseen vedätykseen, kun hän perui tapaamisen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa heti kun tämä oli tuhonnut ydinkoealueensa ja vapauttanut amerikkalaiset panttivankinsa.

Tutkijat selittivät tätä arvovaltatappioksi välittäjänä toimineelle Etelä-Korean johdolle, mutta nuorta Kimiähän siinä tosiasiassa kyykytettiin ja vieläpä aika pahasti. Ydinkoealueen tuhoamista seuraamassa olleet CNN:n toimittajat Tim Schwarz ja Will Ripley kertoivat paluumatkalla junassa tapaamiensa tavallisten pohjoiskorealaisten epätoivoisista reaktioista, kun heille paljastettiin, mitä oli tapahtunut.

Trump on osoittautunut poliittiseksi uhkapeluriksi. Sillä voi saada pikavoittoja, mutta vasta pitemmällä tähtäimellä nähdään todelliset tulokset. Jo nyt on täysin selvää, että esimerkiksi Kiinan kanssa käytävässä kauppasodassa on tulossa toinen erä, ja Pohjois-Korea-neuvottelujen kaatuminen voi vaikuttaa sen erän kulkuun hyvinkin paljon, arvioi Reuters.

Kukaan ei kuitenkaan voi väittää, etteikö maailmanpolitiikan aloite olisi tällä hetkellä Yhdysvaltojen käsissä. Juonikkaat diktaattoritkaan eivät tahdo pysyä vauhdissa, kun maailman johtavaa ydinasevaltaa hallinnoi arvaamaton ja impulsiivinen diilimies. Juuri arvaamattomuudesta on tavallaan tullut Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikan uusi salainen ase.

Sivistyneelle maailmalle tällainen on epämiellyttävää, mutta kovien ja brutaalien tyyppien kanssa asioitaessa se voi olla ihan oikea lähestymistapa. Niiden kanssahan USA:lla näyttää olevan eniten asioitavaa.

Nyt vauhtiin päästyään Trump tuottanee lisää uhkarohkeita aloitteita.

Israelin tiedusteluministeri Yisrael Katz kertoi keskiviikkona Reutersin haastattelussa, että Yhdysvaltain hallinto saattaa tunnustaa jo lähikuukausina Golanin alueen Israelin osaksi. Katzin mukaan Golanin tunnustamiskysymys on tällä hetkellä "asialistan kärjessä" Yhdysvaltain ja Israelin välisissä kahdenvälisissä neuvotteluissa.

Trumpin hallinto ei ole kommentoinut asiaa, mutta edustajainhuoneessa yritettiin jo tällä viikolla laittaa liikkeelle Golanin tunnustamista koskevaa päätöslauselmaa. Asialla oli republikaanien kongressiedustaja Ron DeSantis, joka kuuluu Trumpin uskollisimpiin tukijoihin. Presidentin poika Donald Trump Jr. ilmoitti puolestaan torstaina liittyvänsä Ron DeSantisin kampanjatiimiin Floridan tulevissa esivaaleissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .