Kolumni: Kuka vaientaa ja kenet Yhdysvalloissa?

"Tähän aikaan vuodesta Yhdysvalloissa pidettävissä perinteikkäissä yliopistojen promootio-tilaisuuksissa on suuren urheilujuhlan tuntua", kirjoittaa vapaa toimittaja Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss.

Valmistujaisiltana tyttäremme Saran Arizona State Universityn (Arizonan valtion yliopiston) urheilustadionin peitti viimeistä penkkiriviä myöten viininpunaisten valmistujaiskaapujen ja lieriöhattujen meri. Paikalla oli noin 20 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan rehtorit, opettajat sekä valmistuvien opiskelijoiden perheenjäsenet.

Tähän aikaan vuodesta Yhdysvalloissa pidettävissä perinteikkäissä yliopistojen promootio-tilaisuuksissa on suuren urheilujuhlan tuntua. Yliopistot kilpailevat siitä, kuka saa joko entisen presidentin (Barack Obama, Howardin yliopisto), kirjailijan (J. K. Rowling, Harvardin yliopisto) tai elokuvaohjaajan (Steven Spielberg, Harvardin yliopisto) pitämään päättäjäispuheen yhteiskuntaa valloittamaan lähtevälle uudelle sukupolvelle.

Tätä viestiä korosti myös Arizonassa puheen pitänyt Starbucksin perustaja ja toimitusjohtaja Howard Schultz. Tyypillistä on, että puhuja saa valita promootiopuheen aiheen ja muodon itse. Mitään kaavaa ei noudateta, kunhan puhe on inspiroiva ja ylevä.

Kun esimerkiksi Harry Potter-kirja imperiumin luonut J. K. Rowling piti Harvardissa (2008) opiskelijoille kuulun puheen ”epäonnistumisen tärkeydestä”, Schultz taas viestitti opiskelijoiden olevan poikkeuksellinen sukupolvi.

– Te tuotte ihmiset yhteen ja luotte innovatiivisia työpaikkoja enemmän kuin kukaan aiempi sukupolvi.

67-vuotias Schultz myönsi myös, ettei hänen sukupolvensa ole tehnyt nykyisyyttä helpoksi.

– Nykyiset poliitikkomme tappelevat keskenään ideologioista, sen sijaan, että olisivat parantaneet ihmisten ja yhteiskunnan olosuhteita.

Tässä ilmapiirissä ei ole yllätys, että Yhdysvalloissa vallitseva kansalaisten kahtiajakautuneisuus ja vastakkainasettelu on levinnyt yliopistoille. Ja että yliopistoilla käytetään ahkerasti amerikkalaisten ”pyhää” sananvapautta ja ilmaisunoikeutta sen ilmituomiseen. Se näkyi erityisen selvästi kahden Trumpin hallinnon jäsenen, opetusministeri Betsy DeVossin ja varapresidentti Mike Pencen promootiopuhetilaisuuksissa.

Afroamerikkalaisen Floridassa sijaitsevan Bethune-Cookman yliopiston lähes 400:stä valmistuvasta opiskelijasta puolet käänsi selkänsä DeVossille tämän puheen aikana. Opiskelijoiden mukaan syy oli luottamuspula DeVossin vakuutuksiin kaikille tasa-arvoisista koulutuslähtökohdista. DeVos on multimiljönääri, joka ajaa julkisten koulujen yksityistämistä ja on julkisesti arvostellut mustien koululaitoksia.

Varapresidentti Pencen puhetilaisuudessa Notre Dame-yliopistossa Indianassa noin sata valmistunutta opiskelijaa käveli ulos tilaisuudesta osoittamalla mieltä hallinnon harjoittamaa siirtolais- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa politiikka vastaan.

Pence näki puheessaan, että hän edustaa näkemyksiä ja ajatuksia, joita koetetaan vaientaa mediassa ja yhteiskunnassa ja opiskelijoiden toimesta yliopistoilla.

– Nämä toimet vaarantavat jokaisen amerikkalaisen vapauden ilmaista itseään.

Mieleen tuli, kuka tässä vaientaa ketä? Kun nykyinen hallinto salaa tietoja eikä piittaa lehdistön vapaudesta on kyse paljon vakavammasta sananvapauden rajoittamisesta. Se on hallinnon harjoittamaa sensuuria, joka ei istu yhteen amerikkalaisen vapauden aatteen kanssa ollenkaan. Ei yhteiskunnassa eikä yliopistoilla.

Arizonan State Universityn tilaisuuden lopuksi lieriöhatut lensivät ilmaan. Toivottavasti kaksi sataa vuotta vanha promootiopuhetraditio toistuu vuoden kuluttua hieman sävyisemmissä merkeissä, mikä tarkoittaisi sitä, että opiskelijat hyväksyvät presidentin hallinnon toimet. Silloin taivaalle valmistujaisillan lopuksi paukahtavat ilotulitukset tuntuisivat vieläkin juhlavammilta.

Kirjoittaja on Yhdysvalloissa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.