Kolumni: Macron rikkoo alfaurosten perinnettä

Parisuhdeasiat voivat vaikuttaa äänestyspäätöksiin, kirjoittaa Janne Yläjoki.

Ranskalaisen uutistoimisto AFP:n toimittaja Joseph Bamat arvioi, että presidentti Francois Hollanden valtakausi jää historiaan kolmesta asiasta: ennennäkemättömistä terrori-iskuista, talouspolitiikan lähes täydellisestä U-käännöksestä ja presidentin naissuhteista.

Hänen mukaansa erityisesti Hollanden talouspoliittinen linjanmuutos oli tärkeä – yritysten ja pienituloisten verotuksen keventämisellä on synnytetty ainakin pientä talouskasvua.

Talouden korjausliikettä ei tosin suuremmin muisteta, koska ratkaisevat päätökset tehtiin samaan aikaan, kun Ranska kohisi presidentin salaisesta suhteesta näyttelijätär Julie Gayetiin, Bamat toteaa.

Öiset kuvat skootterilla Pariisin halki rakastajattarensa luokse kiitävästä presidentistä jäivät elämään ihmisten mieliin.

Hollande oli suhteen paljastumisen aikoihin liitossa toimittaja Valerie Trierweilerin kanssa. Sitä ennen Hollandella oli ollut pitkäaikainen suhde – ja neljä yhteistä lasta – Ranskan nykyisen ympäristöministerin Segolene Royalin kanssa.

Jossain muualla tällainen meno voisi jo nostaa kulmakarvoja, mutta ei Ranskassa. Sikäläiset presidentit ovat aina olleet naistenmiehiä.

Esimerkiksi presidentti Francois Mitterandilla oli kaksi perhettä. Hänen salattu tyttärensä Mazarine Pingeot tuotiin julkisuuteen 90-luvun puolivälissä, vähän ennen presidentin kuolemaa.

Jacques Chirac petti vaimoaan säännöllisesti, väittää Le Monde -lehden politiikan toimittaja

Beatrice Gurrey parin vuoden takaisessa paljastuskirjassaan. Kirjan mukaan Chiracin henkilökunta kutsui miestä ”herra kolmeksi minuutiksi – suihku mukaan lukien”.

Nicolas Sarkozyn tapauksessa otsikoita on päästy vetämään paitsi presidentistä itsestään myös hänen kolmannesta vaimostaan Carla-Bruni Sarkozysta, joka on itsekin väitetysti todennut ”kyllästyvänsä helposti yksiavioisuuteen”.

Listaa voisi jatkaa esimerkiksi Valéry Giscard d’Estaingin todellisilla ja väitetyillä naissuhteilla. Ranskalaisäänestäjät ovat kerta toisensa jälkeen valinneet johtajakseen villin ja viriilin miehen.

Tätä taustaa vasten onkin äärimmäisen kiinnostavaa nähdä, vaikuttaako nyt gallupsuosikkina keikkuvan Emmanuel Macronin hieman erilainen suhdetausta mahdollisesti hänen menestykseensä tulevissa presidentinvaaleissa.

Macron rakastui 16-vuotiaana tulisesti nelikymppiseen äidinkielenopettajaansa Brigitte Auziereen ja on yhä hänen kanssaan onnellisesti avioliitossa.

Lehdissä tulevan mahdollisen presidenttiparin 24 vuoden ikäeroa on käsitelty sivistyneesti.

Mutta Le Figaro -lehden toimittajan Anne Fuldan toissa viikolla julkistama paljastuskirja toi esiin kipeitä asioita, muun muassa sen, miten vaikea paikka liitto oli Macronin vanhemmille ja miten he yrittivät toistuvasti vedota Auziereen – kolmen lapsen äitiin – teinisuhteen päättämiseksi.

Isä pyysi Auzierea pistämään suhteen jäihin ainakin siihen asti, kun Emmanuel täyttäisi 18 vuotta. Se ei onnistunut.

– Et ymmärrä sitä, mutta sinulla on ollut elämäsi, hänellä ei... Hän ei pysty saamaan lapsia kanssasi, äiti vetosi opettajaan.

Rakkaus on sokeaa ja pyhää, eikä tällaisten asioiden pitäisi vaikuttaa äänestyspäätöksiin. Osalle äänestäjistä ne voivat silti vaikuttaa.

Heille avainkysymys ei ehkä enää olekaan se, tuleeko Emmanuelista presidentti, vaan se, tuleeko Brigittestä maan ensimmäinen nainen.