Kolumni: Rajavartioiden rasismi on vain pintaraapaisu – koko yhdysvaltalainen lainvalvonta on läpimätä

Yhdysvaltalaisten poliisien rasismi ei tule enää kenellekään yllätyksenä, mutta nyt myös maan rajavartiolaitos on paljastunut ulkomaalaisvastaisuuden mädättämäksi.

Tutkivan ProPublica-verkkojulkaisun selvityksessä 9 500 rajavartijan salainen Facebook-ryhmä on täynnä seksististä ja rasistista sisältöä, jossa jaetaan manipuloituja kuvia latinotaustaisista kongressiedustajista seksiaktissa ja vitsaillaan siirtolaisten kuolemilla.

Näiden samojen ihmisten vastuulla on myös Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan siirtolaisleirien ylläpito ja niiden asukeista huolehtiminen.

Leireillä alkuviikosta vieraillut New Yorkin kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez vertasi niitä keskitysleireihin kammottavien asumisolojen takia. ProPublican selvityksen perusteella vertaus on osuva myös, kun ajatellaan leirien vartijoita.

 

Moni on ryhmän paljastuttua vaatinut Facebookilta tiukempaa valvontaa myös salaisissa ryhmissä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vuosia varoittaneet Facebookia näiden ryhmien rankoista sisällöistä.

Facebookin sisältösäännöt pätevät myös salaisiin ryhmiin. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että nyt paljastunutta ryhmää olisi valvottu millään lailla.

Mikään määrä moderointia ei myöskään poista ongelman ydintä: yhdysvaltalainen lainvalvonta on läpimätä.

 

Rasismilla on Yhdysvaltojen lainvalvonnassa pitkät perinteet. Nykypäivän poliisin ongelmat juontavat juurensa maan syntyvuosille.

Erityisesti eteläisissä osavaltioissa poliisit rekrytoitiin usein suoraan varsinaisia poliisivoimia edeltäneistä orjapartioista, joiden tehtävänä oli palauttaa karanneita orjia ja valvoa orjuuteen liittyviä lakeja, usein väkivaltaisella omankädenoikeudella.

Orjuudesta siirryttiin rotuerotteluun, ja silloinkin yksi poliisin tärkeimmistä tehtävistä oli valvoa erottelulakien toteutumista. Samaan aikaan he pidättäytyivät rankaisemasta ihmisiä tai väkijoukkoja, jotka kylmäverisesti lynkkasivat ja murhasivat afrikkalaisamerikkalaisia.

Vasta kesäkuussa, yli 50 vuotta rotuerottelun päättymisen jälkeen, useista tutkijoista koostuva The Plainview Project keräsi tuhansien rasististen viestien tietokannan nykyisten ja entisten poliisien täysin julkisista Facebook-profiileista.

 

Pahinta on, että nämä mielipiteet heijastuvat poliisien käytökseen. Amerikkalainen poliisi ampuu edelleen suhteettoman paljon aseettomia afrikkalaisamerikkalaisia.

Ongelmaa ei helpota se, että useimmiten murhamiehiksi päätyvät poliisit pääsevät kuin koirat veräjästä.

Viimeksi viime huhtikuussa syyttäjä jätti syyttämättä murhasta kahta poliisia, jotka ampuivat 22-vuotiasta, aseetonta afrikkalaisamerikkalaista poikaa seitsemän kertaa selkään tämän isoäidin talon takapihalla.

Voimankäyttö oli perusteltua, sillä poliisit ”pelkäsivät henkensä edestä”, olihan pojalla kädessään kovasti asetta muistuttava iPhone.

Lienee siis turha toivoa muutosta. Myös Meksikon rajalla vierailleet kongressiedustajat kuulivat leireillä eläviltä siirtolaisilta vartijoiden loukkaavasta käytöksestä. Erästä janoista siirtolaisnaista oli esimerkiksi käsketty juomaan vettä leirin vessanpöntöstä.

Ocasio-Cortez kertoi tapauk­sesta vartijoiden esimiehille. ”Vartijat ovat stressaantuneita ja se näkyy joskus heidän käytöksessään”, kuului esimiesten vastaus, vailla aikomustakaan rangaista näitä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .