Kolumni: Sonnilaumat ojennukseen – Britanniassa tarvitaan nyt ennen kaikkea poliittista johtajuutta

Britannian brexit-tragediaa pitkittää pohjimmiltaan se, että kysymys EU-erosta on ajanut maan molemmat valtapuolueet syvään hajaannuksen tilaan.

Kun pääministeri Theresa May tulee alahuoneen eteen, aloittaa hänen puolueensa oma sonnilauma välittömästi mylvintänsä. Osa vaatii todellista brexitiä ja jotkut koko brexitin perumista.

Työväenpuolue voisi haastaa konservatiivihallituksen helpostikin, jos sillä olisi oma vaihtoehto. Valitettavasti ei ole.

Puheenjohtaja Jeremy Corbynin ykkösvaihtoehto on edelleen työväenpuolueen oma eromalli, jossa brexit-neuvottelut aloitettaisiin uudelleen puhtaalta pöydältä tavoitteena ”kattava tulliunioni”. 

Puolueen brexit-varjoministeri Sir Keir Starmer taas sanoo, että toinen kansanäänestys olisi nostettava nopeasti vaihtoehdoksi. Samaa vaatii esimerkiksi ex-pääministeri Tony Blair ja iso joukko puolueen takapenkkiläisiä.

Työnväenpuolue päätti jo syyskuussa, että mikäli pääministeri Mayn brexit-esitys kaatuu parlamentissa, puolue lähtee ajamaan ensisijaisesti uusia vaaleja.

Puheenjohtaja Corbyn on kuitenkin myöntänyt viime päivinäkin, että Mayn esityksen kaatuminen ei välttämättä tarkoita uusia vaaleja.

Uusien vaalien stopparina on ennen muuta vuoden 2011 vaaliasetus. Sen mukaan ennenaikaiset parlamenttivaalit voidaan järjestää, jos kaksi kolmasosaa parlamentin alahuoneen edustajista tukee aloitetta. Sellaista enemmistöä ei nykyisestä parlamentissa löytyne, koska uudet vaalit voisivat tarkoittaa nykyisen  brexit-enemmistön katoamista.

Toinen vuoden 2011 asetuksen sallima vaihtoehto on se, että järjestetään hallituksen luottamusäänestys. Jos hallitus häviää äänestyksen, ennenaikaisiin vaaleihin voidaan mennä, mutta vain siinä tapauksessa, että nykyinen parlamentti ei pysty muodostamaan uutta hallitusta 14 vuorokauden kuluessa.

Yksi vaihtoehto voisi olla se, että nykyisen parlamentin pääpuolueet muodostaisivat uuden kansallisen hätätilahallituksen. Niitä on nähty Britanniassa lähinnä vain sota-aikaan, mutta esimerkiksi BBC:n mukaan ajatusta on  jo melko laajastikin kellutettu.

Pääministeri May varoittikin maanantaina, että äänestämällä hänen brexitinsä kumoon, äänestätte vain Jeremy Corbynin pääministeriksi. Siihen ei Britannialla Mayn mielestä olisi nyt varaa.

Corbyn on todennut, että koska uusien vaalien järjestäminen ei ole välttämättä mahdollista, on ”pistettävä kaikki vaihtoehdot pöydälle” – lähtien työväenpuolueen omasta EU-eromallista ja päätyen toiseen kansanäänestykseen.

Kaikkien vaihtoehtojen pöydällä pitäminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että mitään vaihtoehtoa ei ole valittu. Nyt tarvittaisiin ennen muuta poliittista johtajuutta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .