Kolumni: Toppatakkeja Brasilian tropiikissa

"Muotitietoiset kulkevat uusissa toppatakeissaan ja pitkissä saappaissaan, vaikka hiki valuisi pitkin selkää", kuvailee vapaa toimittaja Minna Korhonen.

Brasiliassa monet asiat ovat päinvastoin kuin Suomessa, niin myös vuodenajat.

Kesäkuussa syksy vaihtuu talveksi ja päivä on lyhimmillään. Lähellä päiväntasaajaa päivien pituudessa ei toki ole huomattavaa eroa kesän ja talven välillä, toisin kuin pohjoisnavan lähettyvillä.

Juhannus eli São João on siis talven alku, ei keskikesä ollenkaan.

Monet ajattelevat, että Brasiliassa on aina kuuma, aurinko paistaa jatkuvalla syötöllä ja ihmiset kulkevat bikineissä niin tammi- kuin heinäkuussakin. Pohjois-Brasiliassa ja Amazonian alueella näin melkein onkin, mutta mitä etelämmäksi mennään, sitä suuremmat ovat erot talven ja kesän välillä.

Tähän aikaan vuodesta uutisissa aletaan perinteisesti kertoa Etelä-Brasilian pakkasennätyksistä ja uutiskuvissa lapset leikkivät lumisotaa valkean maiseman keskellä.

Eipä siis paljon eroa Suomen kesäkuuhun.

Se, miten ihmiset pukeutuvat talvella, onkin mielenkiintoista. Katukuvassa näkyy trendikkäitä naisia, jotka selvästi haluavat esitellä uusia talvivaatteitaan. Olkoonkin talvi, lämpötila nousee päivisin monesti yli kahdenkymmenen asteen.

Silti nämä muotitietoiset kulkevat uusissa toppatakeissaan ja pitkissä saappaissaan, vaikka hiki valuisi pitkin selkää.

Toinen ääripää ovat sitkeät sissit, jotka aikaisin aamulla kun ilma on vielä kylmä yön jäljiltä, pukeutuvat pelkkään t-paitaan ja shortseihin.

Asunnot eivät luonnollisestikaan ole yhtä tiiviisti rakennettuja kuin Suomessa tai muissa kylmän ilmaston maissa. Ikkunat ovat yksinkertaiset eikä lämpöpattereita tunneta. Niinpä kun talvella sisään puhaltaa kylmä tuuli, tekee mieli kääriytyä untuvatäkkiin ja vaipua talvihorrokseen. Ei ihan ensimmäinen mielikuva Brasiliasta?

Monesti asunnoissa onkin kylmempää kuin ulkona. Villasukkien kutojilla voisi Brasiliassa olla hyvätkin menestysmahdollisuudet. Kesällä sen sijaan asunnotkin ovat tukalan kuumia. Jos ulkona on 38 astetta, sisällä lämpötila nousee myös yli kolmenkymmenen.

Jonkinlainen tuuletin tai ilmastointi on siis suorastaan pakko olla olemassa, jos meinaa pysyä selväjärkisenä.

Brasiliassa harvoin sataa tihuuttamalla tai ”vähän ripeksii”. Kun sataa, sataa sitten niin että näkyy ja kuuluu, monesti myrskytuulen kera. Kadut tulvivat joskus niin, että ihmisten kodit ja koko omaisuus tuhoutuvat, taloja sortuu ja puita kaatuu autojen päälle. Joka vuosi ihmisiä kuolee näiden rankkasateiden seurauksena.

Brasilialla on kyseenalainen kunnia olla maailmantilastojen ykkönen salamoiden aiheuttamissa kuolemissa. Ukkosia esiintyy enemmän kuin missään muussa maassa.

Kuulostaa uskomattomalta, mutta vuosittain maahan asti yltäviä salamoita rekisteröidään 50 miljoonaa, näistä 500 osuu ihmisiin ja heistä yli sata kuolee.

Syy kuolemien suureen lukumäärään on myös siinä, että salamoilta ei osata suojautua riittävästi. Pitäisi varmaan levittää mummovainaan oppeja tälläkin pallonpuoliskolla. Kun ukkostaa, äkkiä sisälle, ikkunat kiinni, kumisaappaat jalkaan ja nurkkaan seisomaan.

Jo on kumma, jos ei noilla opeilla säästy pahimmilta salamaniskuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.