Kolumni: Trumpin keinot vain lisäävät siirtolaisuutta

Trump kertoo mielellään tarinaa, jossa Meksiko ei tee mitään siirtolaisuuden ehkäisemiseksi.

Paperittomien siirtolaisten vähentäminen oli presidentin vaalikampanjan ykkösaihe. Kun luvatun rajamuurin rakentaminen ei näytä onnistuvan, Trump keksi vyöryttää ongelman Meksikon harteille tuontitulleilla uhkaamalla.

Ei ole yllätys, että siirtolaiset nousivat taas Trumpin asialistalle juuri uuden vaalikampanjan alla.

Totuus on, että Meksiko on vuosia yrittänyt vähentää keskiamerikkalaisten paperittomien virtaa maan läpi. Maa aloitti jo vuonna 2014 ohjelman, jolla lisättiin tarkastuspisteitä eteläisen rajan läpi kulkeville teille.

Vuosina 2015–2018 Meksiko karkotti enemmän keskiamerikkalaisia kuin Yhdysvallat.

Meksiko lähetti aiemmin tässä kuussa rajalle 6 000 vastaperustetun kansalliskaartin sotilasta estämään siirtolaisten kulkua maahan.

 

Meksikon ja Guatemalan raja on vaikea valvottava. Rajalla ei ole varsinaista raja-aitaa.

Lännessä raja kulkee pitkin Suchiate-jokea, joka laskee Tyyneenmereen. Itse joelle valvonta on helppo järjestää, mutta jo nyt meren kautta kulkee päivittäin ihmisiä salakuljettavia pikaveneitä, jotka ottavat pakolaisia kyytiin kaikkialta Keski-Amerikasta ja kuljettavat heitä Meksikon autioille rannoille.

Idässä rajaa hallitsee vuoristoinen viidakko. Koillinen Guatemala, nimeltään El Petén, on salakuljettajien paratiisi.

Monta sataa kilometriä itäisestä rajasta on valtavan luonnonpuiston alueella. Siellä ei ole yhtäkään virallista rajanylityspaikkaa, mutta salakuljettajien polkuja viidakon läpi alueella on mielin määrin.

 

Suurin osa rajaa vartioivasta kansalliskaartista sijoitetaan lehtitietojen mukaan ennestään valvotuille alueille, joilla on jo teitä ja infrastruktuuria. Viidakon ja meren vartioiminen taas on paljon vaikeampaa.

BBC:n haastatteleman kansalliskaartin luutnantin mukaan yöllisten operaatioiden tärkeimmät hetket ovat ensimmäisen puolituntisen aikana.

Sen jälkeen kaartin sijainti paljastuu salakuljettajille, jotka muuttavat reittejään viidakossa ja kukkuloilla tai kääntyvät takaisin.

6 000 sotilaan voimin siirtolaisia saadaan varmasti kiinni aiempaa enemmän, mutta viralliset puheet siirtolaisuuden radikaalista vähentämisestä ovat epärealistista haihattelua ja Meksikon viranomaisten epätoivoisia yrityksiä mielistellä Yhdysvaltoja tullien pelossa.

 

Rajan sulkemista todennäköisempää on se, että alueelle luodaan aivan uusi humanitaarinen kriisi.

Rajalla asuvien ihmisten elämä riippuu epävirallisista rajanylityspaikoista, joiden läpi kansa on kulkenut valvomatta vuosikymmeniä tekemään kauppaa rajan molemmin puolin.

Noiden ylityspaikkojen valvonta on omiaan tuhoamaan asukkaiden elinkeinon.

Se taas johtaa siihen, että alueella aiemmin elämäänsä tyytyväiset maanviljelijät ja muut paikalliset näkevät ainoaksi vaihtoehdokseen yrittää muuttoa Yhdysvaltoihin, mikä vain lisää maahan pyrkivien siirtolaisten määrää.

Kun yhtälöön lisätään vielä Trumpin keväällä tekemä absurdi päätös katkaista kehitysapu Keski-Amerikan köyhiin valtioihin rangaistuksena niistä tulevasta pakolaisvirrasta, siirtolaisuus tuskin on lähiaikoina vähenemässä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .