Kolumni: Uskaltaako sinne Egyptiin oikeasti matkustaa?

Välillä tekisi mieli vastata vastakysymyksellä: Uskallatko olla kotonasi, toimittaja Päivi Arvonen kysyy.

Uskaltaako Egyptiin matkustaa?

Olen kuullut kysymyksen niin Suomessa kuin maailmallakin lukemattomia kertoja. Välillä tekisi mieli vastata vastakysymyksellä: Uskallatko olla kotonasi?

Kotihan on tunnetusti vaarallinen paikka. Suomessa kuolee vuosittain kotona sattuvissa tapaturmissa noin 2 500 ihmistä, mikä on noin kymmenkertaisesti enemmän kuin liikenteessä. Kotitapaturmissa loukkaantuu vuosittain yli 300 000 suomalaista. Sen sijaan terrori-iskussa ei tiettävästi ole menehtynyt yhtään suomalaista 2000-luvulla.

Egyptiläiset ovat kyselleet minulta jo vallankumouksesta lähtien samaa kysymystä; miksi suomalaiset ovat hylänneet Egyptin.

Vuosi 2010 oli Egyptin matkailun ennätysvuosi, jolloin maassa vieraili 14 miljoonaa matkailijaa. Suomalaisia kävi Egyptissä vuonna 2010 Suomen matkatoimistoalan liitto ry:n mukaan lentäen vapaa-ajan valmismatkoilla 70 544. Viime vuonna lentäen tehdyillä vapaa-ajan valmismatkoilla kävi Egyptissä 558 suomalaista. Luku ei kuitenkaan kerro kaikkien Egyptissä matkailleiden suomalaisten määrää, sillä iso osa viime vuosina Egyptissä käyneistä on ollut omatoimimatkailijoita.

Egyptin terrori-iskut saavat laajaa julkisuutta, mutta kristittyihin tänä vuonna kohdistuneita iskuja marraskuun lopun moskeijaiskua lukuun ottamatta hyvin harvoin edes egyptiläiset siviilit saati ulkomaalaiset matkailijat ovat olleet Egyptissä terroristien kohteena.

Viime kesänä Egyptissä suomalaisillekin tutussa Hurghadan rantalomakohteessa sattuneesta kahden saksalaisen naisen hengen vaatineesta puukotuksesta heräsi paljon keskustelua etenkin sosiaalisessa mediassa. Puukottaja pidätettiin, mutta teon motiiveista ei kerrottu julkisuudessa. Puukotuksen kohteena olleet saksalaisnaiset eivät olleet kaupungissa lomalla vaan asuivat siellä. Joidenkin epävirallisten tietojen mukaan kyseessä olisi ollut mustasukkaisuusdraaman kostoisku.

Viimeisin iso terrori-isku tapahtui Pohjois-Siinailla, jossa on käytännössä ollut lähes sotatila jo vuosien ajan armeijan ja terroristien taistellessa keskenään. Ulkoministeriö ei katsonut aiheelliseksi muuttaa matkustussuositustaan Siinain moskeija-iskun jälkeen, koska Pohjois-Siinaille matkustamista on tähänkin asti kehotettu välttämään.

Moni Euroopan pääkaupunki on matkailijalle terrorismin suhteen vaarallisempi paikka kuin Egyptin pääkaupunki Kairo tai Punaisenmeren rantalomakohteet, joissa ei ole tapahtunut yhtään isoa siviileihin tai ulkomaalaisiin kohdistunutta terrori-iskua. Iskut ovat pääsääntöisesti kohdistuneet turvallisuusviranomaisiin ja ne on toteutettu siten, että siviiliuhreja on selvästi haluttu välttää. Pohjois-Siinain moskeijaiskuakin pidetään joidenkin näkemysten mukaan ensisijaisesti turvallisuusviranomaisiin kohdistuneena iskuna, koska moskeijassa kävi säännäöllisesti rukoilemassa sotilaita ja poliiseja.

Terrorismin pelkääminen on sinänsä ymmärrettävää, mutta terrori-iskun kohteeksi voi äärimmäisen huonolla tuurilla joutua lähes missä tahansa, etenkin Suomen rajojen ulkopuolella. Pelkojen kohdalla on aina syytä miettiä, kuinka paljon valtaa haluaa pelolle antaa. Pahin, ja valitettavan yleinen pelko on niin suuri kuoleman pelko, ettei uskalla edes elää.

Kirjoittaja on arabimaissa työskentelevä vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.