Kommentti: Kun menneisyys on synkkä, kauhun varjosta on vaikea päästä valoon

Romanian on hyvin vaikea päästä eroon synkästä menneisyydestään.

Verenhimoinen kreivihahmo Dracula 1400-luvulta ja etenkin diktaattori Nicolae Ceausescu 1900-luvulta varjostavat edelleen Romanian kuvaa maailmalla.

Ceausescu löi romanialaiset polvilleen ja ajoi itsepäisellä politiikallaan ihmiset kurjuuteen. Heistä tuli pelokkaita, ennakkoluuloisia ja maataan häpeileviä – Euroopan kansojen alaluokkaa.

Kolmessakymmenessä vuodessa romanialaiset ovat kuitenkin muuttuneet. Nyt ”tavalliset ihmiset” ovat avoimia ja uskaltavat osoittaa mieltään nykyisiä korruptoituneita hallitsijoitaan vastaan.

 

Nämä Ceausescun ajan perilliset, jotka vuonna 1989 diktaattorin teloitettuaan ottivat vallan omiin käsiinsä, ovat nyt virittäneet mittavat maailmanlaajuiset ohjelmat Romanian maineen kirkastamiseksi muun muassa matkailussa ja kulttuurissa.

Kasvojen kohotusyrityksissä on nyt menty niin pitkälle, että vallanpitäjiä vastaan mieltään osoittavaa kansaa ja hallitusta arvostelevaa oppositiota syytetään Romanian maineen mustaamisesta, kun he vaativat korruptoituneita poliitikkoja ja bisneseliittiä oikeuteen vastaamaan teoistaan.

 

Romania on liittynyt Natoon ja Euroopan unioniin, mutta valtaeliitti on integroinut kummankin liiton osaksi korruptoitunutta järjestelmäänsä ja onnistunut näin yhä lisäämään omaa rikkauttaan.

Romanialaisilla ei ole ollut juuri muuta mahdollisuutta vastata tähän häpeilemättömään toimintaan ja elinolojen kurjistamiseen kuin lähteä maasta.

Me Suomessa tunnemme heistä ainoastaan kerjäävät ”Romanian mustalaiset”.

Kuitenkin jo yli neljä miljoonaa romanialaista on lähtenyt pääasiassa muiden EU-maiden työmarkkinoille.

Suuri osa heistä on hyvin koulutettuja.

Romaniassa monilla aloilla on huutava työvoimapula ja sitä paikataan muun muassa aasialaisilla työntekijöillä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .