Kongon ääntenlaskenta jatkuu netti- ja tekstiviestipimennossa: tuloksia luvassa sunnuntaina

Kongon demokraattisessa tasavallassa on ajettu alas sekä netti- että tekstiviestipalvelut, jotta käynnissä oleva presidentinvaalien ääntenlaskenta saadaan kunnialla loppuun. Maan hallituksen mukaan viestiliikenteen tilapäisellä pysäyttämisellä pyritään estämään vaaleihin liittyvien valeuutisten levittäminen.

Kongolaiset pääsivät äänestämään maan seuraavasta presidentistä viime sunnuntaina, noin kaksi vuotta lain määräämän ajankohdan jälkeen. Vaalien tulos julkistetaan ensi sunnuntaina.

Tulos on alustava, sillä maan itäosan oppositiomieliset suurkaupungit – Helsingin kokoinen Butembo ja Tampereen kokoinen Beni – pääsevät äänestämään presidentistä vasta ensi maaliskuussa. Lykkäystä perusteltiin alueen huolestuttavalla ebola-tilanteella.

 

Sekä oppositio että hallitus ovat jo julistautuneet vaalien voittajiksi.

Vaalien alla tehdyissä mielipidekyselyissä molemmat opposition pääehdokkaat Félix Tshisekedi ja Martin Fayulu näyttivät päihittävän selvästi istuvan presidentin Joseph Kabilan suosikin, ex-sisäministeri Emmanuel Ramazani Shadaryn.

Shadary sai viimeisimmässä New Yorkin yliopiston teettämässä kyselyssä vain 19 prosentin kannatuksen ja hävisi kyselyn ykköseksi nousseelle Martin Fayululle peräti 28 prosenttiyksiköllä. Kongossa presidentti Kabila kuitenkin vetelee naruja taustalla ja päättää mahdollisesti myös tulevasta vaalituloksesta.

Vaalivilppiin valmistautumisesta kertoo paitsi netti- ja sms-sulku, myös opposition tiedotusvälineiden vaientaminen. Esimerkiksi maan suosituin radiokanava RFI – Radio France Internationale – suljettiin maanantaina, samana päivänä kuin nettiyhteydetkin.

Myös oppositiota lähellä oleva tv-kanava suljettiin. Erityisesti RFI:n sulusta on noussut kohu, koska se seurasi vaaleja hyvin ammattimaisella otteella. Kanavan Kinshasan-kirjeenvaihtajan, ranskalaisen Florence Moricen akkreditointi on nyt katkaistu.

Kongon hallituksen tiedottajan Lambert Menden mukaan Morice rikkoi ulkomaankirjeenvaihtajien "hyviä käytäntöjä".

– Me emme aio sallia sitä, että yksittäinen radioasema kaataa bensaa liekkeihin tilanteessa, jossa me kaikki odotamme alustavan vaalituloksen valmistumista, Mende totesi uutistoimisto AFP:lle.

 

Alustava vaalitulos muuttuu lopulliseksi vaalitulokseksi kiusallisen nopeasti. Kongon keskusvaalilautakunnan mukaan lopullinen tulos aiotaan kertoa jo 15. tammikuuta, minkä jälkeen uusi presidentti vannoo virkavalansa 18. tammikuuta.

Maan itäosien ebola-alueiden yli miljoonalle äänestäjälle luvatut myöhennetyt presidentinvaalit jäisivät näin ollen täysin merkityksettömiksi.

Tämä voi johtaa mihin vain.  Ebola-alueen suurkaupungit Butembo ja Beni sijaitsevat Pohjois-Kivun maakunnassa, joka on jo valmiiksi hyvin räjähdysherkkää seutua. WHO:n mukaan kuuden miljoonan asukkaan maakunnassa toimii noin 50 aseellista ryhmää.

Benissä väkijoukot vastasivat vaalien lykkäämisilmoitukseen jo viime viikon torstaina tuhoamalla paikallisen ebola-klinikan. Klinikalle hyökättiin päivä sen jälkeen kun keskusvaalilautakunta oli ilmoittanut vaalien lykkäämisestä. Myös Butembossa on ollut rajuja mielenosoituksia.

Jos Kongo julistaa Shadaryn presidentiksi, se ajautuu hakaukseen myös EU:n kanssa. Shadary on EU:n pakotelistalla monista ihmisoikeusrikkomuksista syytettynä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .