Kongon demokraattisessa tasavallassa protestoitu presidentinvaalien tulosta – useita kuollut

Kongon demokraattisessa tasavallassa neljä ihmistä on kuollut presidentinvaalien tulosta vastustavien protestoijien ja poliisin yhteenotossa. Paikallisen poliisipäällikön mukaan surmansa Kikwitin kaupungissa sai kaksi siviiliä ja kaksi poliisia. Lisäksi kymmenen ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Maan vaalikomissio julkisti tänään toissa viikon vaalien tuloksen. Voittajaksi julistettiin opposition ehdokas Felix Tshisekedi. Tshisekedi sai 38,57 prosenttia äänistä ja jätti kakkoseksi toisen opposition ehdokkaan, mielipidetiedustelujen ykkösen ja entisen öljypomon Martin Fayulun. Pitkäaikaisen presidentin Joseph Kabilan suosikki, entinen sisäministeri Emmanuel Ramazani Shadary jäi kolmanneksi.

Äänestysprosentti oli 48.

Kakkoseksi jätetty Fayulu on jo ehtinyt haukkua tulokset. Hänen mukaansa kyse on "vaalivallankaappauksesta" eikä tuloksilla ei ole mitään tekemistä äänestyksessä ilmaistun totuuden kanssa. Fayulunilla on vahva kannatus maan länsiosassa sijaitsevassa Kikwitin kaupungissa.

Vaalikomission aikataulun mukaan viralliset tulokset julkaistaan ensi tiistaina ja Tshisekedin on tarkoitus vannoa virkavalansa kolme päivää myöhemmin. Tshisekedi, 55, on UDSP-oppositiopuolueen johtaja ja pitkäaikaisen oppositiojohtajan Etienne Tshisekedin poika.

Epäilyjä vaalivilpistä

Kyseessä on toivottu olevan ensimmäinen rauhanomainen vallanvaihto maassa sen jälkeen, kun Kongo itsenäistyi Belgian siirtomaavallasta 1960.

Presidentti Kabila on johtanut maata vuodesta 2001. Hän on ollut presidenttinä jo kaksi vuotta yliajalla, mutta lupasi elokuussa olla asettumatta enää ehdolle.

Vaalien yhteydessä on esitetty myös syytöksiä vaalivilpistä. 40  000 vaalitarkkailijaa asettaneen katolisen kirkon mukaan äänestyksessä oli epäselvyyksiä. Vaalien tulosten julkistamiseen menikin puolitoista viikkoa, vaikka esimerkiksi Fayulu sekä Etelä-Afrikan ja Sambian johtajat vaativat tulosten pikaista julkaisemista.

Kongon demokraattinen tasavalta on Afrikan toiseksi suurin maa. Köyhyyden, väkivallan ja poliittisen epävakauden piinaamalla maalla on suuret mineraalivarat ja sillä on suuri merkitys keskisen Afrikan kehityksen kannalta.