Konservatiivipuolue voittamassa Espanjan parlamenttivaalit

Espanjan konservatiivipuolue Partido Popular (PP) näytti ovensuukyselyiden perusteella säilyttävän suurimman puolueen asemansa Espanjan parlamenttivaaleissa. Se oli kuitenkin menettämässä enemmistönsä parlamentissa.

Ovensuukyselyiden mukaan PP oli saamassa 114-124 parlamenttipaikkaa 350:stä. Vielä edellisissä vaaleissa PP sai 186 paikkaa.

Kakkospaikasta kisasivat kyselyiden mukaan sosialistipuolue PSOE ja vasemmistolainen protestipuolue Podemos. Neljänneksi eniten ääniä olisi saamassa toinen haastajapuolue, keskustalainen Ciudadanos.

Eri ovensuukyselyiden tulokset olivat keskenään ristiriitaisia, ja perinteisesti ne ovat olleet epäluotettavia.

Oletettu tulos tarkoittaa PP:lle vaikeuksia hallituksen muodostamiseen, sillä sen paikkamäärä ei riitä yksinkertaiseen enemmistöön. Muut isot puolueet eivät ole ainakaan ennen vaaleja halunneet konservatiivien hallituskumppaneiksi.

Erityisen epätodennäköistä hallituksen muodostaminen on Podemosin kanssa, sillä Podemos on puoluekentän toisella laidalla ja pitää PP:tä umpikorruptoituneena.

Ciudadanosin puheenjohtaja Albert Rivera ilmoitti pari päivää ennen vaaleja puolueensa antavan tukensa vaaleissa eniten ääniä saavalle puolueelle, mutta kyselyiden ennustamalla tuloksella PP tuskin saisi hallitusta kokoon edes Ciudadanosin tuella. Kolmen puolueen hallituskoalition kasaaminen olisi vielä vaikeampaa - etenkin, jos PP on yksi näistä puolueista.

Vasemmistolaisena vaihtoehtona pidetty sosialistien ja Podemosin yhteishallitus ei sekään näyttänyt todennäköiseltä.

Ennakoitu tulos voisi johtaa umpisolmuun, jossa vaa'ankieliasemaan nousevat katalaanien ja baskien separatistipuolueet. Se tekisi maan hallitsemisesta erittäin vaikeaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.