Korkea edustaja: EU tekee osansa, että Iranin ydinsopimus pitää

Iranin ydinsopimuksesta neuvotellut Euroopan unioni haluaa pitää kiinni sopimuksesta Yhdysvaltain vetäytymisestä huolimatta.

EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin mukaan sopimus on osoitus siitä, että sellaisen ratkaisun löytäminen on mahdollista, jossa molemmat voittavat. Se on olennainen Iranin lähialueen, Euroopan ja koko maailman turvallisuuden kannalta, Mogherini sanoi. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tiistai-iltana, että maa vetäytyy huonona pitämästään sopimuksesta.

Mogherinin mukaan EU aikoo kansainvälisen yhteisön kanssa varjella sopimusta. Sopimus on EU:n mukaan toiminut, ja Iran on pitänyt kiinni sitoumuksistaan.

Erityisen huolissaan Mogherini sanoo olevansa uusista pakotteista, joista Trump ilmoitti.

– Iranin ydinsopimus ei ole kahdenvälinen, eikä ole minkään yksittäisen maan käsissä irtisanoa sitä yksipuolisesti, Mogherini sanoi.

Mogherini kommentoi päätöstä lyhyesti lausunnolla, jonka hän päätti viestiin iranilaisille.

–  Älkää antako kenenkään hajottaa tätä sopimusta. Se on yksi suurimmista diplomaattisista saavutuksista. Me olemme rakentaneet tämän yhdessä. Hän myös muistutti, että sopimus on tulosta 12 vuoden diplomatiasta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU-johtajat keskustelevat Iranin ydinsopimuksesta ensi viikolla. EU-johtajat ovat ensi viikon lopulla koolla Bulgariassa epävirallisessa huippukokouksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.