Kreikka taipui pyytämään EU-mailta apua pakolaiskriisin hoitoon

Kreikka pyytää EU-mailta apua siirtolaisten rekisteröintiin Makedonian-rajalle. EU-komissio kertoo, että apuvoimia ohjataan EU:n rajavalvontaviraston Frontexin kautta Kreikkaan ensi viikosta lähtien.

Lisäksi Kreikka pyytää Frontexia lähettämään pikavauhtia lisävoimia valvomaan Schengenin ulkorajaa Kreikan ja Turkin väliselle merialueelle.

Kreikka pyytää EU-maita lähettämään myös telttoja, sänkyjä ja hygieniatarvikkeita maahan jääville turvapaikanhakijoille.

Avunpyynnöt todennäköisesti hillitsevät kritiikkiä, jota Kreikka on viime aikoina saanut EU-maista. Virkamiestasolla on nostettu esiin mahdollisuus sulkea Kreikka ulos Schengenistä, ellei maa suostu yhteistyöhön pakolaiskriisin hoidossa. Kreikka on toistuvasti kieltäytynyt pyytämästä apua, mikä on hermostuttanut EU-kumppaneita.

Kreikkaan on saapunut tänä vuonna yli 700 000 siirtolaista, joista valtaosa on päästetty jatkamaan matkaa maan rajojen yli. Schengen-sääntöjen mukaan ulkorajamaiden on vastattava yhteisen rajan valvonnasta, mutta muut jäsenmaat voivat tulla pyynnöstä apuun.

Saksa haluaa jatkaa rajatarkastuksia

EU-maiden sisäministerit keskustelevat perjantaina kokouksessaan Schengenin tulevaisuudesta. Jäsenmaat harkitsevat toimia, joilla Schengenin sisärajatarkastuksia voitaisiin jatkaa nykyistä pidempään.

Schengen-sääntöjen mukaan sisärajatarkastusten on oltava väliaikaisia ja enimmillään puolen vuoden mittaisia. EU-maat saattavat pyytää komissiota valmistelemaan muutosta, jolla kestoa voisi pidentää kahteen vuoteen.

Pidennystarpeen taustalla on se, että Saksa ja Itävalta haluavat jatkoaikaa rajatarkastuksilleen.

Jos Kreikka haluttaisiin sulkea Schengenin ulkopuolelle, se voitaisiin tehdä sopimalla kohdennetuista rajatarkastuksista Kreikan vastaisille rajoille.

Kreikalla ei ole yhteistä maarajaa muiden Schengen-maiden kanssa, joten rajatarkastusten kiristyminen kohdistuisi vain lentomatkustajiin ja Italiaan suuntaavaan lauttaliikenteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.