Kreikka taipui pyytämään EU-mailta apua pakolaiskriisin hoitoon

Kreikka pyytää EU-mailta apua siirtolaisten rekisteröintiin Makedonian-rajalle. EU-komissio kertoo, että apuvoimia ohjataan EU:n rajavalvontaviraston Frontexin kautta Kreikkaan ensi viikosta lähtien.

Lisäksi Kreikka pyytää Frontexia lähettämään pikavauhtia lisävoimia valvomaan Schengenin ulkorajaa Kreikan ja Turkin väliselle merialueelle.

Kreikka pyytää EU-maita lähettämään myös telttoja, sänkyjä ja hygieniatarvikkeita maahan jääville turvapaikanhakijoille.

Avunpyynnöt todennäköisesti hillitsevät kritiikkiä, jota Kreikka on viime aikoina saanut EU-maista. Virkamiestasolla on nostettu esiin mahdollisuus sulkea Kreikka ulos Schengenistä, ellei maa suostu yhteistyöhön pakolaiskriisin hoidossa. Kreikka on toistuvasti kieltäytynyt pyytämästä apua, mikä on hermostuttanut EU-kumppaneita.

Kreikkaan on saapunut tänä vuonna yli 700 000 siirtolaista, joista valtaosa on päästetty jatkamaan matkaa maan rajojen yli. Schengen-sääntöjen mukaan ulkorajamaiden on vastattava yhteisen rajan valvonnasta, mutta muut jäsenmaat voivat tulla pyynnöstä apuun.

Saksa haluaa jatkaa rajatarkastuksia

EU-maiden sisäministerit keskustelevat perjantaina kokouksessaan Schengenin tulevaisuudesta. Jäsenmaat harkitsevat toimia, joilla Schengenin sisärajatarkastuksia voitaisiin jatkaa nykyistä pidempään.

Schengen-sääntöjen mukaan sisärajatarkastusten on oltava väliaikaisia ja enimmillään puolen vuoden mittaisia. EU-maat saattavat pyytää komissiota valmistelemaan muutosta, jolla kestoa voisi pidentää kahteen vuoteen.

Pidennystarpeen taustalla on se, että Saksa ja Itävalta haluavat jatkoaikaa rajatarkastuksilleen.

Jos Kreikka haluttaisiin sulkea Schengenin ulkopuolelle, se voitaisiin tehdä sopimalla kohdennetuista rajatarkastuksista Kreikan vastaisille rajoille.

Kreikalla ei ole yhteistä maarajaa muiden Schengen-maiden kanssa, joten rajatarkastusten kiristyminen kohdistuisi vain lentomatkustajiin ja Italiaan suuntaavaan lauttaliikenteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Japanissa vanhainkoti jäi tulvan alle – 14 ihmisen uskotaan kuolleen

Pubit ja ravintolat ovat saaneet avata ovensa Englannissa yli sadan päivän jälkeen

Kataloniassa eristettiin 200  000 ihmistä koronaviruksen takia

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa puhunut Trump tuomitsi jälleen mielenosoitukset: "Vihaiset väkijoukot yrittävät repiä alas perustajiemme patsaat, töhriä pyhimmät muistomerkkimme ja vapauttaa väkivallan aallon kaupungeissamme"

Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila – siirtolaiset ovat käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti

Bolsonaro haluaa vesittää Brasilian tuoreen kasvomaskilain veto-oikeuksin – maassa on toiseksi eniten koronatartuntoja maailmassa

Ruotsissa vain yhdeksän uutta koronakuolemaa

Ruotsin korkein oikeus: Opettaja ei loukannut oppilasta nostaessaan hänet pois käytävää tukkimasta

Englanti avaa oviaan yli 50 maasta saapuville matkustajille – Suomi listalla, Ruotsi ei

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.