Kreikkalaispilotti kuoli koneen syöksyttyä mereen tunnistamislennolla

"Ei tietoa kanssakäymisestä turkkilaishävittäjien kanssa"

Tunnistamislennolla ollut kreikkalaispilotti on kuollut hänen koneensa syöksyttyä Aigeianmereen, kertovat kreikkalaisviranomaiset.

Pilotti oli ollut tunnistamassa turkkilaisia hävittäjäkoneita ja oli palaamassa tukikohtaansa Skyroksen saarelle, kun hänen Mirage-hävittäjänsä syöksyi mereen.

Kreikkalaishävittäjät käyvät usein tunnistamassa turkkilaisia hävittäjiä Aigeianmeren yläpuolella. Alue on Kreikan mielestä sen ilmatilaa.

– Hän kuoli taistelussa kansallisen suvereenisuuden ja alueellisen koskemattomuuden puolustamiseksi, Kreikan puolustusministeri Panos Kammenos kirjoitti Twitterissä.

Tapauksesta liikkui torstaina ristiriitaisia tietoja. Kreikkalaisten sotilaslähteiden mukaan on epäselvää, oliko kreikkalaishävittäjä joutunut jonkinlaiseen kanssakäymiseen turkkilaiskoneiden kanssa ennen putoamistaan.

Turkkilaisen Anadolu-uutistoimiston sotilaslähteistä saamien tietojen mukaan alueella ei tapahtuman aikaan ollut lainkaan turkkilaisia koneita.

Myös Kreikan valtiollinen televisio kertoi torstaina, ettei lentäjä ollut joutunut tekemisiin turkkilaiskoneiden kanssa ennen putoamistaan.

Eräiden arvioiden mukaan putoaminen olisi johtunut siitä, että lentäjä olisi menettänyt tajuntansa taisteluharjoituksen yhteydessä.

Erdogan pahoitteli

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras kertoi torstaina saaneensa surunvalittelupuhelun turkkilaiselta kollegaltaan Binali Yildirimiltä. Yildirim välitti Tsiprasille Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin surunvalittelut tapauksesta.

– Pääministerit sopivat, että he pitävät kommunikaatiokanavat avoimina tulevaisuudessa ja vahvistavat maiden välistä dialogia, Tsiprasin kanslia kertoi tiedotteessaan.

Kreikan ja Turkin välit ovat olleet kireät viime viikkoina. Aiemmin tällä viikolla kreikkalaissotilaat ampuivat varoituslaukauksia turkkilaista helikopteria kohti, kun se oli lähestymässä pientä Ron rajasaarta Aigeianmeren kaakkoisosassa.

Maaliskuussa Turkki pidätti kaksi maiden rajan ylittänyttä kreikkalaissotilasta. Sotilaat ovat edelleen Turkin hallussa. Heidän kerrottiin eksyneen sumussa olleessaan partioimassa maiden rajalla.

Nato-kumppanusten välejä on kiristänyt myös se, että Kreikka ei ole karkottanut takaisin Turkkiin kahdeksaa sotilasta, joiden syytetään osallistuneen vuoden 2016 väitettyyn vallankaappausyritykseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Beirutin räjähdyksen jäljiltä on edelleen kateissa kymmeniä ihmisiä – vainajien tunnistamisessakin vaikeuksia

Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"

Yön uutiskooste: Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, sanoo tiedusteluviranomainen

"Se olisi aivan kuin ydinpommi" – Hizbollahin johtaja haaveillut jo vuosien ajan ohjusiskusta Haifan sataman ammoniakkivarastoon

Kiinassa pohditaan, miten Hongkongiin syntyvä valtatyhjiö täytetään – vaalien siirtoa vuodella on perusteltu koronaviruspandemialla, mutta se ei välttämättä ole oikea tai ainakaan ainoa syy

CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin – kymmeniä ihmisiä on yhä kateissa räjähdyksen jäljiltä

Mauritius julisti hätätilan mahdollisen ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen

Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 17 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.