Kummitteleeko Trumpin Iran-päätös valmisteilla olevien Pohjois-Korea-neuvottelujen taustalla?

Upin Sinkkonen: "Ei ainakaan auta luottamuksen syntymistä"

Päätös vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta on herättänyt kysymyksen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uskottavuudesta sopimuskumppanina. Jotkut asiantuntijat ovat ainakin varoitelleet, että päätös saattaa vaarantaa Pohjois-Korean kanssa käytävät neuvottelut.

– Miksi (Pohjois-Korean johtaja) Kim uskoisi Trumpin sitoumuksiin, kun tämä mielivaltaisesti repii sopimuksen, jota toinen osapuoli on noudattanut, ihmetteli presidentti Barack Obaman kaudella apulaisulkoministerinä toiminut Antony Blinken Twitterissä.

Myös Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhempi tutkija Elina Sinkkonen uskoo, että Trumpin Iranin ydinsopimusta koskevalla päätöksellä voi olla vaikutuksia myös Pohjois-Korean kanssa käytäviin neuvotteluihin.

– Tietenkin pohjoiskorealaiset pohtivat omaa tilannettaan ja Yhdysvaltojen käyttäytymistä ensisijaisesti omassa kontekstissaan, mutta sekundäärisesti tällä Iraninkin kysymyksellä on vaikutusta, Sinkkonen sanoo STT:lle.

Sinkkonen muistuttaa, että Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä on ollut syvä luottamuspula historiallisista syistä jo pitkään. Näin ollen vetäytyminen Iranin ydinsopimuksesta ei hänen mukaansa ainakaan auta luottamuksen syntymistä.

– Pohjois-Korealle voi syntyä käsitys, että ei näihin Yhdysvaltojen kanssa tehtyihin sopimuksiin voi välttämättä luottaa ollenkaan, Sinkkonen lisää.

"Asetelma äärimmäisen hankala"

Pohjois-Korea vapautti keskiviikkona kolme vankina pidettyä Yhdysvaltain kansalaista. Tämä antaa Sinkkosen mielestä ehkä osviittaa pyrkimyksestä sellaiseen ilmapiiriin, että neuvottelut saataisiin pidettyä.

Iranin kysymyksestä riippumatta asetelma on Sinkkosen mielestä äärimmäisen hankala, vaikka kansainvälispoliittinen ilmapiiri onkin ollut positiivisempi ja neuvotteluja on käyty eri maiden välillä.

Viimeksi keskiviikkona Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin Pohjois-Koreassa. Samana päivänä Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean johtajat tapasivat Japanissa järjestetyssä huippukokouksessa ja vaativat Korean niemimaan riisumista ydinaseista.

Sinkkonen kuitenkin muistutti, että esimerkiksi 2000-luvun alussa kuuden maan neuvottelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta kariutuivat. Pohjois-Korea on myös aiemmin luvannut luopua ydinaseohjelmastaan ja kuitenkin tehnyt ydinkokeita.

– Kyse on syklistä, jossa Pohjois-Korea on tyypillisesti luvannut ensin jotain, saanut neuvottelut pystyyn ja sitten tiettyjen talousetujen saamisen jälkeen palannut kokeiden teon sykliin.

Sinkkonen sanoo olevansa todella epäileväinen sen suhteen, että Pohjois-Korea päästäisi maahan kansainväliset tarkkailijat.

– Uskon sen sitten, jos näin todella tapahtuu ja näen ne kansainväliset tarkkailijat siellä työssä, Sinkkonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Asiantuntijat: Yhdysvaltojen lähtö Iran-sopimuksesta uhkaa vaarantaa myös Pohjois-Korea-neuvottelut

Tutkija: USA:n Iran-päätöksen seuraukset Lähi-idässä arvaamattomia

Trump heitti Iran-kapulan pankkien ja kaupankäynnin rattaisiin – jenkkipakotteilla on väliä Euroopassakin

Trumpin Iran-päätös kerää kommentteja – Venäjä, Syyria ja Turkki kritisoivat päätöstä

Eurooppa aikoo taistella Iranin ydinsopimuksen puolesta

Trumpin päätös herättää vihaa ja surua iranilaisissa

Iranin korkein johtaja vaatii Euroopan mailta takuita kauppasuhteiden jatkumisesta

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvalloissa yli 63  000 uutta koronatartuntaa – vuorokaudessa kuoli yli 770 ihmistä

Salaliittoteorioita ja syytöksiä puolueellisuudesta – Puola käy presidentinvaalit niin jakautuneessa tilassa, että ehdokkaat eivät suostuneet edes samaan tv-väittelyyn

Trump lievensi luottomiehensä Roger Stonen tuomiota – "Stone on nyt vapaa mies"

Brasiliassa jo yli 70  000 koronaan liittyvää kuolemaa – tartuntoja yli 1,8 miljoonaa

Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi – ensimmäinen muslimien rukoushetki on parin viikon kuluttua

Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia

Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Media: Iranissa jälleen mystinen räjähdys sotilaskohteiden lähellä

Egypti ja Etiopia hakevat kiivaasti ratkaisua vuosien kiistaan Niilin vesistä – Egypti pelkää vesiensä loppumista ja sanoo kiistan olevan maalle "elämän ja kuoleman" kysymys

Bolsonaron koronavähättely jatkuu tartunnasta huolimatta – Brasilian presidentti uskoo tehottomaan lääkkeeseen, muttei maskeihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.