Kutsuntaa pohjustavat kirjeet hämmentävät nuoria Ruotsissa

Uhkasakko vauhdittaa vastaamista nettilomakkeeseen, jossa kysytään muun muassa yökastelusta.

Tuhansien ruotsalaisnuorten postiluukuista tupsahtaa näinä päivinä harvinaista maanpuolustuspostia. Vuonna 1999 syntyneelle ikäluokalle, niin miehille kuin naisille, osoitetut kirjeet liittyvät Ruotsin päätökseen palauttaa osittainen asevelvollisuus usean vuoden tauon jälkeen.

Tällä viikolla postia saa noin 20 000 Tukholman seudulla asuvaa nuorta. Siinä kehotetaan täyttämään perustiedot itsestä nettilomakkeeseen, joka toimii ensimmäisenä karsintaportaana ennen varsinaisia kutsuntoja.

Osa nuorista ei ole oikein ehtinyt pysyä kärryillä hallituksen maaliskuussa tekemän päätöksen vaikutuksesta omaan elämäänsä.

– Minulla ei ollut aavistustakaan miten tämä toimii. Kukaan ei ole puhut tästä, ja tietoa ei ole. Luulen, että lomake jää täyttämättä melko suurelta joukolta, epäilee lukiolainen Harvey Svensson, 17.

Yli 90 000 nuoren ikäluokasta varsinaisiin kutsuntoihin päätyy vain 13 000 nuorta, heistäkin suurin osa vapaaehtoisesti ilmoittautuneita. Varusmieskoulutuksessa on lopulta paikka vain 4 000 nuorelle vuodessa.

Perustietolomakkeen täyttämisessä on kuitenkin tosi kyseessä. Jos tietoja itsestään ei toimita kahden viikon kuluessa, seurauksena voi olla sakko.

”Toivottavasti äiti tai isä ymmärtää”

– Jos asiaa ei itse tajua niin toivottavasti viisas äiti tai isä ymmärtää, että lomake pitää täyttää, sanoo rekrytoinnista vastaavan viranomaisen osastopäällikkö Bengt Forssen.

Forssenin mukaan kirjeessä olevien ohjeiden pitäisi olla selviä, mutta varmuuden vuoksi viranomaiset ovat vielä polkaisseet käyntiin tiedottamiskampanjan sosiaalisessa mediassa.

Mahdollista varusmiespalvelusta pohjustavassa nettilomakkeessa kysytään tietoja muun muassa terveydentilasta, koulunkäynnistä ja alkoholinkäytöstä.  Mukana on myös kysymyksiä kiusaamisesta, suhtautumisesta auktoriteetteihin sekä jopa yökastelusta.

Viranomaisen mukaan kyselyyn vastaamisessa ei tarvitse nähdä huijaamisen vaivaa asepalvelukselta välttyäkseen.

– Jos ilmoittaa, ettei asia kiinnosta, riski kutsuntoihin kutsumisesta on erittäin pieni, Forssen sanoo.

Vaikka asevelvollisuus on nimensä mukaisesti pohjimmiltaan velvollisuus, poliitikot ovat painottaneet vapaaehtoisuuden ja nuorten oman kiinnostuksen merkitystä. Eräs asevelvollisuudesta kiinnostuneista ja sen palauttamiseen tyytyväisistä on 18-vuotias Inez Kjo Helsingborgista.

– Haluan haastaa itseni ja uskon, että voin kehittää johtajuustaitojani, hän perustelee.

Ensimmäiset kutsunnat järjestetään Ruotsissa ensi syksynä. Yhdeksän tai yhdentoista kuukauden pituinen varusmieskoulutus alkaa ensimmäisen kerran kesällä 2018.

Lähteenä myös Rekryteringsmyndigheten

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.