Kuukausien odottelulle vihdoin päätös – Saksan kristillisdemokraatit hyväksynevät hallitussovun pitkin hampain

Demarien kanta selviää sunnuntaina.

Saksan kristillisdemokraatit (CDU) kokoontuvat tänään hyväksymään omalta osaltaan hallitussovun sosiaalidemokraattien (SPD) kanssa. Puoluekokouksen odotetaan kannattavan yhteishallitusta, vaikka varsinkin puolueen oikeistosiipi on kritisoinut voimakkaasti liittokansleri Angela Merkeliä ja tämän politiikkaa.

Eniten Merkeliä on arvosteltu hänen liian liberaalina pidetystä pakolaispolitiikastaan, jonka pelätään karkottavan CDU:n äänestäjiä oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) riveihin. Puolue sai syyskuun vaaleissa liki 13 prosentin kannatuksen.

Merkelin on katsottu myös antaneen liikaa periksi sosiaalidemokraateille hallitusneuvotteluissa. Varsinkin tärkeän valtiovarainministerin salkun meneminen demareille korpeaa monia rivijäseniä.

Kristillisdemokraattien puoluekokouksen odotetaan tänään myös nimittävän Saarlandin osavaltion pääministerin Annegret Kramp-Karrenbauerin puolueen uudeksi pääsihteeriksi. Hänestä povataan liittokansleri Merkelin seuraajaa.

SPD:n osalta sovusta päätetään postitse toimitettavassa jäsenäänestyksessä. Sen tulos selviää ensi sunnuntaina. Jos demarit hylkäävät sovun, Saksassa pidettäneen uudet vaalit. Merkel on toistuvasti sanonut, ettei heikon vähemmistöhallituksen muodostaminen ole toimiva vaihtoehto.

Saksa on ollut ilman uutta hallitusta syyskuun vaaleista lähtien. Angela Merkelin edellinen hallitus on jatkanut toimitusministeristönä.