Kuulustelupöytäkirjat Trump Towerin tapaamisesta julki – Trump Jr:lle lupailtiin venäläisasianajajalta "savuavaa asetta" Clintonia vastaan

Amerikkalaismedian mukaan liki 2 000 sivua eivät sisällä mitään Venäjä-tutkintaa mullistavaa.

Yhdysvalloissa senaatin lakiasianvaliokunta julkaisi keskiviikkona liki 2 000 sivua kuulustelupöytäkirjoja presidentti Donald Trumpin pojan ja muun kampanjaväen tapaamisesta venäläisen asianajajan kanssa.

Uutiskanava CNN:n mukaan asiakirjat eivät tuoreeltaan vaikuttaneet sisältävän mitään dramaattista uutta tietoa tapaamisesta, joka järjestettiin Trump Towerissa New Yorkissa kesäkuussa 2016. Niissä Donald Trump Jr vakuuttaa myös, ettei hänen isänsä tiennyt tapaamisesta etukäteen.

Tapaamisen takana oli brittiläinen musiikkituottaja ja entinen tabloid-toimittaja Rob Goldstone, joka kuulustelupöytäkirjojen mukaan lupaili nuoremmalle Trumpille "savuavaa asetta" demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia vastaan.

Goldstone on myöhemmin medialle antamissaan haastatteluissa sanonut, että liioitteli tietoja edistääkseen asiakkaansa asiaa. Goldstonen asiakas oli venäläinen oligarkki, joka mediatietojen mukaan halusi bisneksiin Trumpin kanssa.

"Kushner raivostui"

Pöytäkirjojen perusteella nuorempi Trump ja presidentti Trumpin vävy Jared Kushner olivat lupailluista tiedoista innoissaan, mutta tapaaminen ei mennyt toivotusti.

Goldstonen mukaan Jared Kushner hermostui, kun asianajaja halusikin puhua Yhdysvaltojen Venäjälle asettamista pakotteista.

– Kushner vaikutti jossain määrin ärsyyntyneeltä ja sanoi "En todella tiedä, mistä puhut. Voitko keskittyä hieman ja ehkä aloittaa alusta"? (Asianajaja) aloitti esityksen samasta kohdasta kuin alun perinkin, liki sanasta sanaan, mikä vaikutti Kushnerin kehonkielen perusteella raivostuttavan häntä vielä enemmän, Goldstone kertoi kuulusteluissa.

Kushner itse kieltäytyi tulemasta valiokunnan kuultavaksi.

Trump Jr:n mukaan nyt julkaistut pöytäkirjat osoittavat, että hän vastasi kaikkiin valiokunnan kysymyksiin.

– Ihmiset voivat nähdä, että vastasin viiden tunnin ajan jokaiseen kysymykseen ja olin vilpitön ja puhuin suoraan, hän sanoi.

Osa oikeusoppineista on katsonut Trump Jr:n rikkoneen lakia jo pelkästään suostumalla tapaamiseen Venäjän valtion edustajaksi kutsutun asianajajan kanssa. Asianajaja on kiistänyt toimineensa Venäjän valtion puolesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.