Kymmenet kansanedustajat haluaisivat, että Assange luovutetaan Ruotsiin

Britanniassa yli 70 kansanedustajaa on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan maan sisäministeriä luovuttamaan tietovuotaja Julian Assange ensisijaisesti Ruotsiin, mikäli se haluaa Assangen vastaamaan epäilyihin raiskauksesta. Valtaosa allekirjoittajista on työväenpuolueen edustajia.

Yleisradioyhtiö BBC:n haltuunsa saaman vetoomuksen kopiossa kehotetaan sisäministeri Sajid Javidia pitämään seksuaalirikoksen uhreiksi joutuneiden puolta ja varmistamaan, että epäilyt voidaan tutkia kunnolla.

–  Emme tietenkään ota kantaa syyllisyyteen, mutta mielestämme asia tulisi käsitellä oikealla tavalla ja kantajan tulisi saada nähdä oikeuden toteutuvan, vetoomuksessa sanottiin.

Assangea epäiltiin Ruotsissa useista vuonna 2010 tapahtuneista seksuaalirikoksista. Kaikki muut epäilyt raiskausepäilyä lukuun ottamatta ehtivät vanhentua niiden vuosien aikana, jotka Assange vietti Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä.

Raiskausepäily olisi vanhentunut vasta vuonna 2020, mutta tapauksen tutkinta lopetettiin vuonna 2017, koska syyttäjä katsoi, ettei edellytyksiä viedä tutkintaa eteenpäin enää ollut. Nyt Assangea raiskauksesta syyttäneen naisen asianajaja sanoi tekevänsä kaiken voitavansa, jotta tapaus avataan uudelleen.

Assange on kiistänyt epäilyt.

Myös USA haluaa tietovuotajan

Myös Yhdysvallat haluaa Assangen, koska hänen perustamansa Wikileaks-sivusto julkaisi dokumentteja, jotka paljastivat arkaluonteisia tietoja muun muassa Irakin ja Afganistanin sodista. Assangea voi odottaa Yhdysvalloissa viiden vuoden vankeusrangaistus.

YK:n erityistarkkailija Nils Melzer varoitti eilen, ettei Assange välttämättä saa Yhdysvalloissa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Melzerin mukaan Yhdysvallat ei ole turvallinen maa, kun kyse on kansallisen turvallisuuden rikosepäilyistä. Melzer viittasi muun muassa Guantanamon vankileiriin.

Assange otettiin kiinni Ecuadorin suurlähetystöstä torstaina sen jälkeen, kun Ecuador oli perunut hänen turvapaikkansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.