Lääketehtaat ehkä saastuttavat vesiä Intiassa

Intialaisten lääketehtaiden jätevesissä on paljon lääkeainejäämiä, jotka pilaavat vesistöjä, kertoivat ruotsalaistutkijat Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet -lehdissä tänään.

Tutkijat analysoivat Hyderabadin lähellä sijaitsevan puhdistuslaitoksen käsittelemän veden ja totesivat sen myrkylliseksi. Puhdistuslaitos käsitteli 90 lääketehtaan jätevesiä. Testeissä käytettiin sammakoita ja kaloja.

– Monet ihmiset käyttävät joen vettä juomavetenä, sanoi dosentti Joakim Larsson Sahlgrenska akademin -tutkimuslaitoksesta Göteborgista.

Antibioottista ciprofloxacinia oli jätevedessä miljoonakertaisesti niin paljon kuin mitä on sallittu Ruotsin juomavedessä. Se lisää Larssonin mukaan antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien lisääntymisen vaaraa.

Tutkijat analysoivat 242 Ruotsissa myytävänä olevaa tuotetta. Intian keskiosassa tutkitulta alueelta löytyi aineita, joita oli 74 tuotteessa.

Lääkkeisiin ei ole merkitty valmistusmaata, joten ruotsalaiskuluttajat eivät tiedä, mitkä lääkkeet on valmistettu Intiassa. Tietoja ei luovuteta tavallisille kuluttajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.