Labradorinnoutaja Rokka paljastaa norsunluukauppiaita Tansaniassa

Team Rokka -kansalaisjärjestö tarjoaa palveluksia laitonta villieläinkauppaa vastaan työskenteleville organisaatioille ja lainvalvontayksiköille.

Labradorinnoutaja Rokka, 3 vuotta, juoksee hämärään huoneeseen intoa täynnä. Edes vieraat ihmiset huoneessa eivät vie sen huomiota ja estä tehtävää: etsiä tarkan nenänsä avulla norsunluukätkö.

Nopeasti Rokka nuuhkaisee lattialla olevia säkkejä – ja bingo. Yhtä säkeistä Rokka alkaa vinkuen raapia. Säkistä paljastuu norsunluun paloja.

Rokka saa palkintonsa ohjaajaltaan, koirakouluttaja Toni Lahtiselta. Palkintona on riemukas leikkihetki pallon kanssa. Rokka suorastaan palvoo omistajaansa, joka millä hetkellä hyvänsä heittää pallon sen haettavaksi. Sanomattakin on selvää, että myös omistaja palvoo koiraansa.

– Rokka pääsee joka ilta viereen nukkumaan, Lahtinen hymähtää.

Toni Lahtinen saapui Rokan ja etsijäkoiraksi opettelevan jackrusselinterrieri Kipparin kanssa Dar es Salaamiin Tansaniaan viime kesänä. Sittemmin seuraan liittyi myös koirakouluttaja Maija Hietanen koulutusvaiheessa olevan saksanpaimenkoiransa Halon kanssa.

Lahtinen työskenteli Suomessa rikostutkijana, mutta palava halu eläinsuojelutyöhön kuljetti muun muassa vapaaehtoiseksi Romanian koiratarhoille. Tansaniaan Lahtisen koirineen ajoi halu saada kuriin norsujen salametsästys.

– Tehokkainta on puuttua norsunluun salakuljetusketjuun. Savanneilla aseen kanssa liikkuvat köyhät salametsästäjät ovat pahnanpohjimmaisia, mutta puututtaessa salakuljetusketjuun vaikeutetaan järjestäytyneen rikollisuuden, jopa terroristien bisneksiä, Lahtinen kertoo.

Työtään varten Lahtinen kumppaneineen perusti Team Rokka -kansalaisjärjestön, jonka tarjoaa palveluksia laitonta villieläinkauppaa vastaan työskenteleville organisaatioille ja lainvalvontayksiköille. Pilottiprojektissa Dar es Salaamissa ryhmä osallistuu paikallisten viranomaisten kanssa norsunluuetsintöihin ja kouluttaa viiden kouluttajan ja kuuden koiran etsintäkoiratiimiä.

Kennelistä kuuluu kova haukkuminen. Nuoret koirat ovat havainneet, että kenneliin on saapunut vieraita. Vaikka koulutettavat koirat asuvat Tansanian koira- ja hevospoliisin vaatimattomissa tiloissa Dar es Salaamin laitamilla, niillä on hyvät olot: isot ja varjoisat tarhat sekä paikalliset nuoret kouluttajat huolehtimassa niistä.

Koirat ovat valikoituneet koulutukseen yksilöllisten ja ryhmässä tehtyjen testien perusteella.

– Tärkeää on, että koira osaa käyttää nenäänsä, sillä on korkea saalisvietti, se on sosiaalinen eikä se hermostu ulkoisista ärsykkeistä, Lahtinen kertoo koulutukseen otettavista koirista.

Lahtinen on tuonut Dar es Salaamin koirapoliisin kenneliin paikallisille uuden tavan kouluttaa koiria. Kun koira onnistuu, se saa palkinnoksi iloisen leikkihetken tai makupalan. Kun se epäonnistuu, sitä ei rangaista vaan jätetään vain ilman kaivattua huomiota. Koirat harjoittelevat etsijäkoiran työtä päivittäin pieniä hetkiä kerrallaan.

Tansanian koirapoliisin päällikkö Egyne Emmanuel iloitsee uusista, koiria ja kouluttajia motivoivista koulutustavoista.

Norsunluuratsioissa on ollut käyttöä etenkin Rokan tarkalla nenällä. Vaikka Rokka ohjaajineen on ollut Tansaniassa vasta vajaan vuoden, yhteistyö paikallisten viranomaisten kanssa toimii saumattomasti. Team Rokka on valmis norsunluun etsintäkeikalle puolen tunnin varoitusajalla.

– Mukana etsinnässä on aina paikallinen poliisi ja viranomaiset. Etsintöjä voi olla useina peräkkäisiä päivinä, kun ollaan isomman jutun kimpussa. Muulloin Rokka on mukana kouluttamassa ohjaajia ja koiranpentuja etsintätyöhön, kertoo Lahtinen Rokan työrytmistä.

Menestystäkin on tullut. Muun muassa viime lokakuussa Rokka auttoi Tansanian viranomaisia saamaan kiinni norsunluuliigan epäillyn johtajan, pitkään Tansaniassa asuneen kiinalaisen naisen, norsunluukuningattarena tunnetun 66-vuotiaan Yang Feng Glanin. Salametsästettyä norsunluuta 15 vuotta Kiinan markkinoille toimittanut nainen pidätettiin, ja häntä odottaa jopa 30 vuoden tuomio.

Norsuja salakaadetaan syöksyhampaiden takia, ja norsunluu on kysyttyä tavaraa Kiinassa esimerkiksi uusrikkaiden sisustuksessa. Kysyntää ei estä edes se, että laittomasti metsästetyn norsunluun kauppa kiellettiin kansainvälisin sopimuksin vuonna 1989.

Dar es Salaamin arvioidaan olevan yksi norsunluun kauttakulkupaikoista Aasian markkinoille.

Tansaniassa norsukanta on salametsästyksen takia romahtanut. WWF:n mukaan norsuista on teurastettu 60 prosenttia viiden viime vuoden aikana. Tansanian hallituksen mukaan norsuja oli maassa vuonna 2009 110 000 mutta vuonna 2013 enää hieman yli 43 000.

Toni Lahtinen on osin omin rahoin rahoittanut eläinsuojelutyötään Tansaniassa, eikä työstä juuri rahallista palkkaa ole herunut. Palkkana on kuitenkin jokainen norsu, joka jää salametsästämättä norsunluun salakaupan vaikeutuessa.

Team Rokan työtä kentällä rahoitetaan lahjotuksilla, apurahoilla ja sponsorituella. Dar es Salaamissa ryhmä toimii yhteistyössä luonnonsuojelujärjestö Pams Foundationin kanssa. Suomen Tansanian suurlähetystö on tukenut paikallisen yhteistyön määrärahastaan Pams Foundation -järjestöä.

– Lähitulevaisuudessa työtämme on mahdollista tukea ostamalla tukituotteita kuten t-paitoja ja huppareita tai osallistumalla varainkeruuprojektiin crowdfunding-pohjalta, Lahtinen kertoo.

Esimerkiksi kummityyppinen rahoittaminen ei ainakaan toistaiseksi onnistu, koska Suomen viranomaisten mukaan järjestö tekee viranomaistyötä, eikä viranomaistoimintaan voida myöntää rahankeräyslupaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.