Lapsen ja 80-vuotiaan avioliitosta kohu Saudi-Arabiassa

Kaksitoistavuotias tyttö on Saudi-Arabiassa luopunut yrityksistä saada avioero 80-vuotiaasta aviomiehestään, kertoivat paikalliset tiedotusvälineet. Tyttö ja hänen äitinsä vetivät pois avioerohakemuksen oikeudesta.

Tapaus on herättänyt kohua Saudi-Arabiassa. Tytön isä järjesti hänet viime syksynä avioon 80-vuotiaan kanssa 16 000 euron myötäjäisiä vastaan. Julkisuuteen asia tuli, kun Al-Riad-lehti tammikuussa julkaisi jutun, jossa kertoi tytön rukoilleen toimittajaa auttamaan häntä.

Muun muassa kuningas Abdullahin vaikutusvaltainen tytär prinsessa Adela bint Abdullah ilmaisi huolensa avioliitosta. Hänen mukaansa lapsella täytyy olla oikeus elää lapsuuttaan eikä joutua pakotetuksi naimisiin.

Tytöllä oli oikeudessa useiden ihmisoikeusjuristien tuki. Hän kertoi kuitenkin oikeudelle, että oli suostunut liittoon kunnioituksesta isäänsä kohtaan eikä hän vastustanut liittoa.

Saudi-Arabiassa ei ole lakia lapsiavioliittoja vastaan. Niitä perustellaan uskonnolla ja vanhoilla perinteillä, mutta ihmisoikeusaktivistit ajavat liittoihin 16 vuoden ikärajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.