Latviassa äänestetään parlamenttivaaleissa – venäläispuolueen nousu vallankahvaan voi johtaa yllätyksiin ulkopolitiikassa

Nato-maa Latvian ulkopolitiikka uhkaa ajautua arvaamattomille raiteille, mikäli mielipidekyselyjen tulokset muuttuvat todeksi ensi lauantain parlamenttivaaleissa.

Se ei ole uutinen, että Latvian venäläisten Harmonia-puolue ottaa tulevissakin vaaleissa suurimman puolueen aseman.

Uutinen on sen sijaan se, että Latvian parlamentin kolmanneksi suurimmaksi poliittiseksi voimaksi näyttää nousevan eliittienvastainen populistipuolue KPV, jonka arvellaan kelpuuttavan Harmonian hallituskumppanikseen.

Suuri venäläispuolue voisi siten nousta hallitusvaltaan ensimmäistä kertaa itsenäisen Latvian historiassa.

Kyselyjen mukaan Harmonian ja KPV:n yhteen laskettu kannatus nousee korkeintaan 35 prosentin tienoille.

Puoluekentän pirstaleisuus ja Latviassa käytössä oleva viiden prosentin äänikynnys voivat kuitenkin johtaa siihen, että venäläisten ja populistien liitto pääsee enemmistöasemaan Latvian parlamentissa Saeimassa.

Tämä voisi johtaa yllätyksiin ennen muuta ulkopolitiikassa. Harmonia on puolue, joka ei ole esimerkiksi suostunut tuomitsemaan Krimin miehitystä.

Puolueen puheenjohtaja Nils Usakovs päinvastoin matkusti Moskovaan heti Krimin miehityksen jälkeen ja tuomitsi kovin sanoin Venäjää vastaan nostetut sanktiot.

Nyt vaalien alla puolue on yrittänyt kosiskella myös latvialaisäänestäjiä, arvioi FPRI:n (Foreign Policy Reserach Institute) Euraasia-ohjelman tutkijana toimiva Una Bergmane. Tämä on näkynyt muun muassa siten, että puolue on irtisanoutunut aiemmasta yhteistyösopimuksestaan Venäjän valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän kanssa.

Myös Harmonian kielipoliittinen kampanjointi on ollut odotettua sovinnollisempaa. Latvian parlamentti hyväksyi viime keväänä – Harmonian vastustuksesta huolimatta – uuden kielilain, joka jätti latvian kielen koulujen ainoaksi viralliseksi kieleksi. Tämä on nostattanut mielenosoituksia, jotka ovat kuitenkin olleet toisen, pienemmän ja radikaalimman venäläispuolueen järjestämiä.

– Harmonia ei ole kutsunut kannattajiaan osallistumaan näihin mielenosoituksiin (...) eikä se ole ylipäänsä ottanut tätä kysymystä vaalikampanjointinsa keskiöön, Una Bergmane toteaa.

Etniset latvialaiset eivät kuitenkaan tule Harmoniaa äänestämään, Bergmane arvioi. Vanhemmassa väestössä etninen vastakkainasettelu on edelleen voimakasta ja nuoremmat latvialaiset taas pitävät Harmoniaa epäluotettavana sen Putin-kytkyjen ja väitettyjen korruptiotapausten vuoksi. Suhmurointisyytökset ovat sinkoilleet erityisesti Riiassa, jossa Harmonia on valtapuolue ja sen puheenjohtaja Nils Usakovs kaupungin pormestari.

Tästä huolimatta Harmonia voi istua Latvian seuraavassa hallituksessa, mikäli toinen hylkiöpuolue, eliittienvastainen KPV saa lauantaina riittävän ison jytkyn. KPV:n puheenjohtaja, entinen radiotoimittaja Artus Kaimins on asetellut Harmonia-yhteistyölle ennakkoehtoja, mutta ne saattavat Bergmanen mukaan unohtua heti vaali-illan jälkeen.

Kaiminsin kaksi vuotta sitten perustama puolue muistuttaa lahkoa, jossa karismaattiselle puheenjohtajalle annetaan paljon anteeksi. Esimerkiksi kesäkuinen rikostutkinta KPV:n rahoituksesta näytti vain nostavan Kaiminsin suosiota, Bergmane sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .