Lavrov varoitti Eurooppaa antamasta periksi USA:n painostukselle Iranin ydinsovussa

Venäjän ulkoministeri moitti Yhdysvaltoja siitä, ettei maa tunnista moninapaista maailmaa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaati maanantaina vuotuisessa lehdistötilaisuudessaan Yhdysvaltoja tunnustamaan tosiasiat Iranin ydinsovussa. Samalla Lavrov varoitti Euroopan maita olemaan taipumatta Yhdysvaltojen painostukseen.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump uhkasi perjantaina, että Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta myöhemmin tänä vuonna, jos siinä olevia "kammottavia puutteita" ei korjata.

Lavrovin mukaan Iranin sopimuksen ronkkimisella olisi erittäin kielteisiä vaikutuksia myös yrityksiin löytää diplomaattinen ratkaisu Pohjois-Korean ydinasekriisiin.

– Jos tämä sopimus puretaan ja Iranille kerrotaan sen jälkeen, että noudattakaa velvoitteita, niin me asetamme pakotteita, niin pankaapa itsenne Pohjois-Korean asemaan, Lavrov muistutti.

Vuonna 2015 solmittu Iranin ydinsopu suitsii maan ydinohjelmaa. Vastineeksi sovusta maan talouspakotteita lievennettiin.

Lavrov moitti muutoinkin Yhdysvaltoja ja sanoi, että maa on epäonnistunut tunnistamaan nousevan moninapaisen maailman todellisuuden.

Venäjä ymmärtää palestiinalaisia

Ulkoministeri Lavrovin mukaan Venäjä ymmärtää palestiinalaisten johtajan Mahmud Abbasin suuttumuksen Trumpiin. Trump raivostutti palestiinalaiset viime kuussa, kun hän tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

– Ymmärrämme täysin palestiinalaisten tämänhetkiset tunteet. Vuosia he ovat tehneet myönnytyksiä saamatta mitään takaisin, Lavrov sanoi.

– Kuulemme jatkuvasti, että Yhdysvallat on paljastamassa (Israelin ja Palestiinan konfliktia koskevan) merkittävän sopimuksen, joka tyydyttäisi kaikkia osapuolia. Me emme ole nähneet tällaista asiakirjaa.

 Trumpin Jerusalem-päätöksen jälkeen Abbas pyysi Venäjää ja Kiinaa ottamaan suuremman roolin Lähi-idän rauhanprosessissa.

Lisäksi sunnuntaina Abbas sanoi, että palestiinalaiset ovat edelleen sitoutuneita rauhanneuvotteluihin, mutta eivät aio hyväksyä enää minkäänlaista Yhdysvaltojen tekemää rauhansuunnitelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.