Maailmankaikkeus ei enää tuota tähtiä!

Maailmankaikkeuden tähtituotanto on romahtanut, kertoo Tähdet ja Avaruus -lehti uusimmassa artikkelissaan. Tähtituotanto oli huipussaan 11 miljardia vuotta sitten, mutta sen jälkeen tuotanto on laskenut.

"Tällä menossa kosmos voi tuottaa enää korkeintaan 5 prosenttia lisää tähtiä vaikka odottaisimme ikuisesti", lehden artikkelissa sanotaan.

Nykyisellään maailmankaikkeus tuottaa tähtiä vain noin 3 prosenttia huippuarvostaan, lehti kertoo. Kansainväliseen tutkimukseen kerättiin tietoa teleskoopeilla ja se julkaistiin Royal Astronomical Society -lehdessä.

Tähdet ja Avaruus -lehden mukaan tutkimusta johtanut Leidenin yliopistossa tutkimusta johtanut David Sobral kertoo tutkimuksen taustalla olevan myös yksi suurempi kysymys.

"Samalla kun nämä mittaukset tarjoavat tarkan kuvan tähtituotannon hiipumisesta universumissa, ne auttavat myös selvittämään vieläkin perustavammanlaatuista mysteeriä, joka odottaa ratkaisemista: miksi?", hän sanoo.

Nykykäsityksen mukaan ensimmäiset tähdet alkoivat kehittyä noin 13,4 miljardia vuotta sitten. Tulosten perusteella ihmiskunta elää niin sanotussa "vanhojen tähtien maailmankaikkeudessa".

"Tulevaisuus voi näyttää melko pimeältä, mutta olemme itse asiassa melko onnekkaita eläessämme terveessä, tähtiä muodostavassa galaksissa", Sobral näkee Tähdet ja Avaruus -lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.