Lehti: P-Korea antoi Japanille listan siepatuista japanilaisista

Pohjois-Korea on antanut Japanille listan, jossa uskotaan olevan mukana maan vuosikymmeniä sitten sieppaamien japanilaisten nimiä. Nimilistassa on ainakin kymmenen Japanin kansalaista, joiden sanotaan asuvan Pohjois-Koreassa. Asiasta kertoo japanilainen Nikkei-lehti.

Japanilaisviranomaisten mukaan koreaksi kirjoitetulla listalla sanotaan olevan ihmisten nimiä ja heidän taustojaan. Japanin ja Pohjois-Korean virkamiehiä tapasi eilen Kiinan pääkaupungissa Pekingissä.

Uutistoimistojen mukaan Japanin pääministeri Shinzo Abe on valmis helpottamaan maan Pohjois-Korealle langettamia pakotteita. Suunnitelmissa on esimerkiksi matkustuskiellon lieventäminen. Pohjoiskorealaisille laivoille voidaan myös antaa lupa poiketa Japanin satamissa humanitaarisista syistä.

Sanktioiden lievennyksillä ei luultavasti ole merkittävää taloudellista vaikutusta. Aben mukaan nyt kaavaillut lievennykset ovat kuitenkin vasta ensimmäinen askel tilanteen ratkaisemiseksi.

Seuraavaksi Japani aikoo tutkia ja verrata listaa ihmisiin, joiden on kerrottu tulleen siepatuuksi.

Japani on vaatinut aiemmin Pohjois-Koreaa selvittämään 12 siepatun ja lisäksi yli 800 kadonneen henkilön kohtalon. Toukokuussa Pohjois-Korea lupasi aloittaa kattavat tutkimukset, jos Japani helpottaa pakotteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.