Lontoon kuuluisa Big Ben joudutaan hiljentämään kuukausiksi

Kellotorni menee kolme vuotta kestävään remonttiin ensi vuonna.

Ison-Britannian kuuluisin kellotorni, Big Ben Lontoossa, vaikenee remontin takia. Maan parlamentin mukaan sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hiljentää kello, jotta sen mekanismi ei mene rikki.

Kolmevuotinen korjausurakka alkaa ensi vuonna. Myös tornia korjataan. Töiden arvioidaan maksavan 29 miljoonaa puntaa (noin 37,4 miljoonaa euroa). Kelloa ei kuitenkaan pysäytetä koko kolmeksi vuodeksi.

– Mekanismi pitää pysäyttää useiksi kuukausiksi, jotta tarvittava huolto voidaan tehdä, kertoo parlamentin edustaja Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Parlamentin nettisivuilla kerrotaan, että Big Beniä on huollettu ja korjattu laajasti viimeksi 31 vuotta sitten ja että ongelmia on havaittu muiden muassa kellon viisareissa ja mekanismissa. Itse tornissa on huomattu esimerkiksi halkeamia ja metalliosien ruostumista. Tornin korjaustarpeen laajuutta selvitetään edelleen.

Lisäksi tornin turvallisuutta halutaan parantaa sekä henkilökunnan että turistien näkökulmasta. Esimerkiksi paloturvallisuus päivitetään ajan tasalle ja ilmanvaihtokuiluun rakennettaan hissi. Tällä hetkellä torniin johtaa 334 rappusta. Kellotornissa vierailee vuosittain noin 12 000 ihmistä.

Big Beniä rakennettiin 13 vuotta, ja se valmistui vuonna 1856. Big Ben -lempinimi viittasi alun perin 13,5 tonnia painavaan kelloon, mutta pikkuhiljaa nimeä alettiin käyttää sekä kellosta että tornista kokonaisuutena. Vuonna 2012 torni nimettiin Elizabethin Torniksi (Elizabeth Tower). Kuningatar Elisabet II tuli silloin olleeksi vallassa 60 vuotta.

Big Ben on hiljennetty pidemmäksi aikaa myös aiemmin remonttien takia. Vuonna 1976 kello pysytteli hiljaa noin yhdeksän kuukautta ja vuonna 2007 kuusi viikkoa.

Lähteet: BBC, Ison-Britannian parlamentti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.