Määräaika paukkui – Israeliin kolmannet vaalit vuoden sisään

Israelissa ei odotetusti saatu muodostettua uutta hallitusta keskiviikkona, ja kansa joutuu suuntaamaan jälleen vaaliuurnille.

Parlamentin jäsenillä oli keskiyöhön asti aikaa löytää hallitustunnustelija, mutta määräaika tuli ja meni eikä tulosta syntynyt.

Määräajan umpeutuessa varmistui myös, että maassa järjestetään kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään. Vaalit pidetään maaliskuun alussa.

Sekä pääministeri Benjamin Netanjahu että edellinen hallitustunnustelija Benny Gantz ovat yrittäneet syyskuun vaalien jälkeen muodostaa hallitusta, mutta molemmat epäonnistuivat tehtävässä.

Gantz ja Netanjahu keskustelivat aikaisemmin myös yhteisen hallituksen muodostamisesta yhdessä entisen puolustusministeri Avigdor Libermanin oikeistonationalistisen Israel Beiteinu -puolueen kanssa. He eivät kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen ja ovat tuoreissa kommenteissaan syytelleet toisiaan.

– He (sinivalkoiset) pakottivat meille uudet vaalit, Netanjahu sanoi Likud-puolueen julkaisemalla tuoreella videolla ja uhosi, että ainut keino katkaista kehä, on voittaa tulevat vaalit isosti.

Gantz taas syytti Netanjahua siitä, että tämä olisi yrittänyt saada itselleen koskemattomuutta viitaten korruptiosyytteisiin.

–  Meidän on vastustettava tätä, Gantz totesi.

Korruptiosyytteet riesana

Israelin poliittinen tilanne on ollut jumissa kuukausia. Sekä huhtikuun että syyskuun vaaleissa Netanjahun oikeistolainen Likud ja Gantzin keskustaoikeistolainen Sinivalkoinen vaaliliitto olivat hyvin tasaväkisiä, eikä tuoreiden gallupien mukaan tilanne olisi keväällä oleellisesti muuttumassa.

Toisaalta uusien vaalien odotetaan polarisoivan poliittista kenttää entisestään ja vahvistavan tyytymättömyyttä poliitikkoja kohtaan. Likudin tilannetta ei ainakaan helpota Netanjahua painavat korruptiosyytteet. Marraskuun lopulla pitkäaikaista pääministeriä vastaan nostettiin syytteet muun muassa lahjuksen vastaanottamisesta ja petoksesta.

Netanjahua syytetään esimerkiksi lähes 200  000 euron arvoisten lahjusten vastaanottamisesta sekä sääntelyn muuttamisesta israelilaista mediayhtiötä suosivaksi myönteistä julkisuutta vastaan. Netanjahu itse on kiistänyt kaiken ja kutsunut tutkintaa noitavainoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustusta koronavirusalueelle Kiinassa – koronavirus pelottaa ympäri maailmaa

Afganistanissa on tapahtunut lentokoneturma – ei tietoa uhreista

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkuu, vaatimukset todistajien kuulemista saivat lisäpontta

Yön uutiskooste: Paperiliiton lakko alkoi tänään, kaikkien aikojen parhaisiin koripalloilijoihin kuuluvan Kobe Bryantin, 41, kuolemasta virallinen vahvistus

Irakissa ammuttiin kolme rakettia Yhdysvaltain suurlähetystöön – ainakin yksi ihminen haavoittui

Italiassa Lega ei onnistunut kaappaamaan voittoa pohjoisen aluevaaleissa – äärioikeistoa vastustavaa "sardiiniliikettä" veikataan yhdeksi syyksi äänestysintoon

Kiina lykkää uudenvuodenjuhlaansa koronaviruksen pelossa – virus säikytti Tokion pörssin ja öljyn hinnan laskuun, Mongolia sulkee maarajaansa Kiinan kanssa

Auschwitzin vapauttamisesta 75 vuotta – myös presidentti Niinistö osallistuu muistotilaisuuteen

Keskitysleiriltä selvinnyt: On vaikea uskoa, että sivistyneet ihmiset voivat surmata viattomia – ja siksi emme saa koskaan unohtaa

Suomalaisasiantuntija pitää koronaviruksen tarttumista itämisaikana epätodennäköisenä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.