Maailman ja Suomen johtajat tuomitsevat Sri Lankan pommi-iskut

Sri Lankan pommi-iskut tuomittiin heti tuoreeltaan laajasti. Presidentti Sauli Niinistö lähettää syvimmät surunvalittelunsa Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisenalle maassa tehtyjen tuhoisien iskujen johdosta. Niinistö kirjoittaa tviitissään, että Suomi tuomitsee ankarasti terrori-iskut ja niiden tekijät.

Niinistö ilmaisee samalla osanottonsa uhrien perheille.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kirjoittaa Twitterissä, että Sri Lankassa tehdyt pommi-iskut "ovat kauhistuttavia hyökkäyksiä", jotka hän tuomitsee jämäkästi. Sipilän mukaan tilannetta seurataan tarkkaan.

–  Ajatukseni ovat haavoittuneiden sekä uhrien perheiden ja ystävien luona, Sipilä kirjoittaa.

Myös ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoo ulkoministeriön Twitter-tilillä tuomitsevansa iskut raukkamaisena väkivaltana. Hän esittää syvän osanottonsa uhrien omaisille.

Paavi Franciscus sanoi pääsiäissunnuntain puheessaan antavansa tukensa "tällaisen julman väkivallan uhreille" Sri Lankassa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuomitsivat iskut. Merkel tuomitsi uskonnollisen vihan ja suvaitsemattomuuden ja Macron luonnehti iskuja vastenmielisiksi.

Trump lupasi Yhdysvalloilta apua

Presidentti Donald Trumpin surunvalitteluihin pääsi lipsahtamaan näppäilyvirhe. Trumpin tviitissä tuomittiin terrori-iskut, jotka presidentin mukaan ovat surmanneet "ainakin 138 miljoonaa ihmistä ja haavoittaneet 600:aa". Trump lupasi Yhdysvaltojen olevan valmis auttamaan.

Myös EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitti osanottonsa räjähdysten uhrien perheille.

–  Olen kauhistunut ja surullinen siitä, kuinka monta elämää Sri Lankan pommi-iskut veivät. Esitän syvän osanottoni uskontoaan harjoittamaan kokoontuneiden tai vierailulle tähän kauniiseen maahan tulleiden uhrien perheille. Olemme valmiita antamaan tukea, Juncker kirjoitti Twitterissä.

Surunvalitteluja kuultiin myös Britanniasta, jonka entinen siirtomaa Sri Lanka on. Pääministeri Theresa May tuomitsi iskut "kuvottavina."

–  Väkivallanteot kirkkoja ja hotelleja vastaan Sri Lankassa ovat kerrassaan kuvottavia, ja esitän syvimmät osanottoni kaikille, joita nämä traagiset tapahtumat koskettavat, May kirjoitti Twitterissä.

Sri Lankassa on tänään tehty kahdeksan pommi-iskua, jotka ovat kohdistuneet kirkkoihin ja hotelleihin. Iskuissa on kuollut ainakin noin 160 ihmistä, ja useita satoja on haavoittunut. Joidenkin mediatietojen mukaan kuolleita on liki 200. Kuolleiden joukossa on lukuisia ulkomaalaisia.

Pääosin buddhalaisen Sri Lankan asukkaista vain noin kuusi prosenttia on katolisia. Kristinusko kuitenkin nähdään alueella pääosin yhdistävänä tekijänä, sillä sen tunnustajiin kuuluu sekä tamileja että singaleeseja.

Pyhän maan katolinen kirkko Jerusalemissa tuomitsi iskut ja antoi tukensa Sri Lankan kristityille.

–  Rukoilemme uhrien sielujen puolesta ja pyydämme haavoittuneille pikaista paranemista. Pyydämme Jumalaa johdattamaan terroristit katumaan tekemiään surmia ja pelon lietsontaa. Ilmaisemme tukemme Sri Lankalle ja kaikille sen asukkaille riippumatta heidän uskonnollisesta tai etnisestä taustastaan, kannanotossa sanottiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sri Lankan iskujen uhreja jo yli 200, iskujen takana todennäköisesti yksi ryhmä

Sri Lankan iskuilla yritetään karkottaa matkailijoita, uskoo Suomen kiertävä suurlähettiläs Etelä-Aasiassa