Maailmansota tuskin syttyy vahingossa – USA ja Venäjä vaihtavat päivittäin tietoja

USA:n ja Venäjän Syyrian-joukot informoivat toisiaan päivittäin. Vuoden takainen Tomahawk-iskukin kerrottiin venäläisille etukäteen.

Maailmalla on noussut yhä kasvava huoli siitä, että Yhdysvaltain rankaisutoimet Syyriassa voivat johtaa Yhdysvaltojen ja Venäjän sotilaalliseen yhteenottoon. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres liittyi torstain vastaisena yönä Suomen aikaa huolestuneiden joukkoon. Hän vaati turvallisuusneuvoston viideltä pysyvältä jäseneltä toimia, ettei Syyriassa vellova ”tuhon spiraali karkaisi käsistä”.

Aivan helposti kolmatta maailmansotaa ei kuitenkaan sytytetä. Yhdysvaltain johtavissa lehdissä on muistutettu siitä, että Yhdysvaltain ja Venäjän Syyrian-joukkojen välillä on ”kuumaksi linjaksi” kutsuttu puhelinyhteys, jolla vaihdetaan päivittäin tietoja edessä olevista sotilasoperaatioista.

Esimerkiksi vuosi sitten, kun USA edellisen kerran kosti Syyrian hallituksen kemikaali-iskuja ampumalla 59 Tomahawk-risteilyohjusta Shayratin lentotukikohtaan, iskuista varoitettiin ennen niiden alkamista nimenomaan kuuman linjan välityksellä.

New York Timesin mukaan Shayratin tukikohdassa arveltiin tuolloin olleen jopa noin sata venäläissotilaista, mutta varoituksen ansiosta yksikään heistä ei kuollut eikä loukkaantunut.

Iskun pelättiin johtavan ainakin tietojenvaihdon loppumiseen, mutta kun asiaa selvitettiin kuusi viikkoa myöhemmin, kuuman linjan puhelujen todettiin vain lisääntyneen. Shayratin isku oli suututtanut venäläisiä, mutta se oli heidän näkökulmastaan kuitenkin yksittäistapaus, eikä suora yritys kaataa Venäjän tärkeää liittolaista Bashar al-Assadin hallintoa.

Riski kasvaa, jos USA valitsee kovemman kurituksen tien

Yhdysvaltain sotapolitiikkaa jo noin 30 vuoden ajan seurannut Pulitzer-palkittu toimittaja David S. Cloud pitää Yhdysvaltain ja Venäjän välisen sotilaallisen yhteenoton riskiä hyvin pienenä, jos presidentti Donald Trumpin suunnittelemat Syyrian vastaiskut jäävät tälläkin kertaa mereltä ammuttaviin risteilyohjuksiin.

Riski kuitenkin kasvaa, jos Yhdysvallat valitsee kovemman kurituksen tien ja lähettää Syyriaan myös miehitettyjä hävittäjiä.

Tällöin Yhdysvallat joutuisi Cloudin mukaan ajamaan alas Syyrian ilmapuolustuksen – ennen muuta venäläisten rakentaman kehittyneen S-400-ohjuspuolustusjärjestelmän –  ja käynnistämään laajamittaisen tutkahäirinnän.

Se voisi johtaa hallitsemattomiin kohtaamisiin venäläishävittäjien kanssa. S-400:n tuhoamisesta tuskin varoitettaisiin etukäteen, Cloud arvioi Los Angeles Timesissa.

Raskaiden iskujen tie näyttää kuitenkin tässä vaiheessa epä-todennäköiseltä.

– Todennäköisintä on, että Yhdysvallat varoittaa venäläisiä etukäteen ja tekee sitten ohjus-iskuja joihinkin Assadin hallinnon fasiliteetteihin. Laajempaa pommitusta ei nähdä, ennustaa Ilan Goldenberg washingtonilaisesta New American Security -ajatushautomosta.

Los Angeles Timesin mukaan iskut kohdistuvat todennäköisimmin kemiallisia aseita tuottaviin laitoksiin ja Syyrian turvallisuusjoukkoihin, joiden helikoptereista myrkkytynnyrit väitetysti pudotettiin.

Tass: USA ja Venäjä vaihtavat päivittäin tietoja

Myös Venäjän johtava uutistoimisto, valtiollinen Tass korosti keskiviikon jutussaan sitä, että Yhdysvaltain ja Venäjän Syyrian-joukkojen komentokeskukset vaihtavat päivittäin tietoja.

Tassin haastatteleman Yhdysvaltain ilmavoimien tiedotusvastaavan, kenraaliluutnantti Damien Pickartin mukaan Syyrian Latakian ja Qatarin Al Udeidin välillä kulkeva ”konfliktien purkamislinja” on ollut jatkuvassa käytössä myös viime viikkojen kiristyneessä ilmapiirissä.

– Puhelut ovat päivittäisiä. Montako kertaa päivässä riippuu siitä, mitä operaatiota on meneillään, Pickart totesi.

New York Timesin mukaan linja otettiin käyttöön vuonna 2015, kun venäläiset aloittivat oman interventionsa Syyriassa. Maajoukkojen välillä on lisäksi oma erillinen kuuma linjansa.

Qatarin komentokeskus johtaa paitsi USA:n myös sen liittolaisten ilmaoperaatioita Syyriassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .