Macron ja Trump etsivät yhteistä säveltä lounaalla ennen G7-kokouksen alkua

Ranskan presidentti Emmanuel Macron viestitti kansliansa välityksellä löytäneensä keskusteluissaan ennen G7-kokouksen alkua yhteisymmärryksen monista asioista kollegansa Donald Trumpin kanssa. Yhteistä säveltä oli lauantaina lounaalla Biarritzissa löytynyt muun muassa kaupasta, Iranin ydinohjelmasta ja Brasilian metsäpaloihin puuttumisesta.

–  Keskustelut loivat pohjaa yhteisymmärrykselle G7-maiden keskuudessa sen jälkeen kun Donald Trump oli selventänyt kantaansa avainkysymyksiin. Keskusteluissa käsiteltiin sekä asioita, joista on yhteisymmärrys että sellaisia, joista oltiin eri mieltä, sanottiin presidentinkanslian tiedotteessa.

Myös Trump kirjoitti suosikkiviestimessään Twitterissä olevansa tyytyväinen keskustelujen antiin, vaikka ensimmäisissä tviiteissä ranskalaiskollegan sukunimi lipsahtikin Macroneksi.

–  Tähän saakka on mennyt hyvin. Sää on hyvä. Kaikki tulevat toimeen. Uskon, että saamme paljon aikaan tämän viikonlopun aikana, Trump kirjoitti.

G7-kokouksen on määrä viikonlopun aikana keskustella Brasilian metsäpaloista ja mahdollisista konkreettisista painostustoimista, joihin maata kohtaan ryhdytään, jos se ei saa paloja hallintaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n EU- ja kauppapolitiikan johtajan Taneli Lahden mukaan G7 tulee lähettämään Brasilialle vahvan poliittisen viestin.

–  Kaikki G7-maat odottavat, että metsäpalot saadaan hallintaan ja niitä ei ainakaan yllytetä, Lahti sanoi STT:n haastattelussa.

Lahti muistutti kuitenkin, että kauppapoliittisia keinoja tulisi käyttää varovaisesti ja harkiten.

"Tuskin tulee historiaan unohtuva kokous"

Kokouksen muita teemoja ovat taistelu eriarvoisuutta vastaan, kansainvälinen turvallisuustilanne ja ilmastonmuutos.

Ennen kokousta Macron tapasi perjantaina Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarifin. Macron yrittää liennyttää Yhdysvaltojen ja Iranin suhteita, jotka tulehtuivat Yhdysvaltojen lähdettyä Iranin ydinsopimuksesta.

Lahden mukaan kaiken kaikkiaan edessä on erittäin haasteellinen G7-kokous. Kysymyksiä herättävät muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Britannian pääministeri Boris Johnsonin toiminta sekä suhteet muihin G7-johtajiin.

–  Vaikea kuvitella, että tästä tulisi lattea ja historiaan unohtuva G7-kokous, Lahti sanoi.

G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Japani. Macronin ja Merkelin lisäksi paikalla ovat muun muassa Trump, Johnson ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Lisäksi kokoukseen osallistuu useiden muiden valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen edustajia, muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk.

Ryhmä tunnettiin aiemmin nimellä G8, mutta Venäjä potkittiin ulos vuonna 2014 Krimin valtauksen takia. Aiemmin tällä viikolla Trump kuitenkin väläytti ajatusta, että Venäjä otettaisiin takaisin ryhmään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.