Macron kertoo suunnitelmistaan EU:n tulevaisuudesta – Merkeliäkin ärsyttää

Ranskan presidentti puhuu opiskelijoille Sorbonnen yliopistossa Pariisissa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoo tänään näkemyksiään EU:n ja Euroopan tulevaisuudesta. Presidentti puhuu opiskelijoille Sorbonnen yliopistossa Pariisissa.

Macron on aiemmin ehdottanut EU:lle yhteistä valtiovarainministeriä ja euroalueen budjettia. Presidentin neuvonantajien mukaan Macron aikoo ottaa puheessaan esiin myös ajatuksen entistä notkeammasta unionista, jossa osa maista voisi edetä tärkeissä kysymyksissä muiden maiden vastustuksesta huolimatta.

Presidentti haluaisi myös antaa EU-alueen kansalaisille enemmän vaikutusvaltaa siihen, miten unioni tulevaisuudessa toimii.

Lehti: Merkeliäkin ärsyttää

Macronin kanslian mukaan presidentti on viime päivinä keskustellut visioistaan muun muassa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin sekä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Saksan viikonloppuinen vaalitulos saattaa kuitenkin ajaa kapuloita Macronin rattaisiin. Merkelillä ovat edessään todennäköisesti vaikeat ja pitkät hallitusneuvottelut, joissa joudutaan tekemään kompromisseja.

Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen hallituskumppaniksi veikattu liberaalipuolue FDP on jo torjunut ajatuksen euroalueen yhteisestä budjetista.

– Se, että päätyisimme rahoittamaan Ranskan valtiota tai hyvittämään (Italian ex-pääministeri) Silvio Berlusconin virheitä on meille mahdoton ajatus ja siihen vedämme rajan, FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner sanoi sunnuntaina.

Saksalaismedian mukaan Merkelkin suhtautuisi varauksella Macronin avauksiin.

– Ranskan presidentin käynnistämää keskustelua on seurattu jossain määrin ärsyyntyneenä liittokanslerin kansliassa. (Macron) puhuu ratkaisuista ennen kuin kysymyksestä on kunnolla keskusteltu, kirjoitti sanomalehti Frankfurter Allgemeine.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvalloissa yli 63  000 uutta koronatartuntaa – vuorokaudessa kuoli yli 770 ihmistä

Salaliittoteorioita ja syytöksiä puolueellisuudesta – Puola käy presidentinvaalit niin jakautuneessa tilassa, että ehdokkaat eivät suostuneet edes samaan tv-väittelyyn

Trump lievensi luottomiehensä Roger Stonen tuomiota – "Stone on nyt vapaa mies"

Brasiliassa jo yli 70  000 koronaan liittyvää kuolemaa – tartuntoja yli 1,8 miljoonaa

Erdoganin allekirjoittamalla säädöksellä Hagia Sofia muuttuu museosta moskeijaksi – ensimmäinen muslimien rukoushetki on parin viikon kuluttua

Hollanti vie Venäjän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen matkustajakoneen alas ampumisen takia

Ruotsin entinen suurlähettiläs vapautettiin syytteistä – epäiltiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta

Media: Iranissa jälleen mystinen räjähdys sotilaskohteiden lähellä

Egypti ja Etiopia hakevat kiivaasti ratkaisua vuosien kiistaan Niilin vesistä – Egypti pelkää vesiensä loppumista ja sanoo kiistan olevan maalle "elämän ja kuoleman" kysymys

Bolsonaron koronavähättely jatkuu tartunnasta huolimatta – Brasilian presidentti uskoo tehottomaan lääkkeeseen, muttei maskeihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.