Macron kertoo suunnitelmistaan EU:n tulevaisuudesta – Merkeliäkin ärsyttää

Ranskan presidentti puhuu opiskelijoille Sorbonnen yliopistossa Pariisissa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoo tänään näkemyksiään EU:n ja Euroopan tulevaisuudesta. Presidentti puhuu opiskelijoille Sorbonnen yliopistossa Pariisissa.

Macron on aiemmin ehdottanut EU:lle yhteistä valtiovarainministeriä ja euroalueen budjettia. Presidentin neuvonantajien mukaan Macron aikoo ottaa puheessaan esiin myös ajatuksen entistä notkeammasta unionista, jossa osa maista voisi edetä tärkeissä kysymyksissä muiden maiden vastustuksesta huolimatta.

Presidentti haluaisi myös antaa EU-alueen kansalaisille enemmän vaikutusvaltaa siihen, miten unioni tulevaisuudessa toimii.

Lehti: Merkeliäkin ärsyttää

Macronin kanslian mukaan presidentti on viime päivinä keskustellut visioistaan muun muassa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin sekä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Saksan viikonloppuinen vaalitulos saattaa kuitenkin ajaa kapuloita Macronin rattaisiin. Merkelillä ovat edessään todennäköisesti vaikeat ja pitkät hallitusneuvottelut, joissa joudutaan tekemään kompromisseja.

Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen hallituskumppaniksi veikattu liberaalipuolue FDP on jo torjunut ajatuksen euroalueen yhteisestä budjetista.

– Se, että päätyisimme rahoittamaan Ranskan valtiota tai hyvittämään (Italian ex-pääministeri) Silvio Berlusconin virheitä on meille mahdoton ajatus ja siihen vedämme rajan, FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner sanoi sunnuntaina.

Saksalaismedian mukaan Merkelkin suhtautuisi varauksella Macronin avauksiin.

– Ranskan presidentin käynnistämää keskustelua on seurattu jossain määrin ärsyyntyneenä liittokanslerin kansliassa. (Macron) puhuu ratkaisuista ennen kuin kysymyksestä on kunnolla keskusteltu, kirjoitti sanomalehti Frankfurter Allgemeine.

Uusimmat

Ulkomaat

Britannian hallitus lykkää äänestystä EU-erosopimuksesta – omat uhkaavat luottamusäänestyksessä, jos May ei ilmoita oman eronsa aikataulusta huomenna

Pahasti aliravittu pikkulapsi oli kuolla Ruotsissa – äiti halusi elää pelkällä ilmalla, lapsi sai halauksia vitamiinien sijaan

Grönlannin ilmatilan valvonta voi pakottaa Tanskan ostamaan lisää hävittäjiä, sanoo maan puolustusministeri – syynä on Venäjän kasvanut sotilastoiminta arktisella alueella

Interpol hajotti pimeän verkon pedofiiliringin ja pelasti 50 lasta

Pääministerin hindunationalistinen puolue julistautui vaalivoittajaksi Intiassa kesken ääntenlaskun

Unicef arvioi tuhansien vierastaistelijoiden lasten elävän kammottavissa olosuhteissa Syyriassa ja Irakissa

Britanniassa spekulointi Mayn erosta kiihtyy –  Timesin mukaan pääministeri aikoo ilmoittaa lähdöstään huomenna

Uusi laki saattaa taata Yhdysvaltain kongressille pääsyn presidentin verotietoihin

Talebanien riveissä taistellut amerikkalaismies pääsi vankilasta

Britanniassa ja Hollannissa äänestetään jo tänään EU-vaaleissa – tuloksia ei ole luvassa ennen sunnuntaita, jolloin suurin osa jäsenmaista äänestää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.