Madridin ilmastokokouksen umpikuja ei ole ottanut auetakseen, yksituumaisuutta ei ole vieläkään saavutettu

Madridissa YK:n pitkäksi venynyt ilmastokokous on uutistoimisto AFP:n mukaan vaarassa jopa epäonnistua, kun maratonkeskustelut näyttävät vain kasvattaneen näkemyseroja eri maiden välillä. Yksituumaisuutta ei ole tuntunut löytyvän siitä, kuinka taistella ilmaston lämpenemistä vastaan.

Rikkaiden maiden, nousevien talousmahtien ja maailman köyhimpien maiden diplomaatit ovat löytäneet vikoja kokouksen isäntämaan Chilen tekemästä sopimusluonnoksesta, jossa yritetään löytää sopimiselle yhteistä pohjaa.

Suomen valtuuskunnasta kerrottiin, että tiiviit neuvottelut olivat edelleen lauantaina iltayhdeksän aikaan menossa.

Alkuiltapäivästä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoi, että sopu oli saatu tasa-arvonäkökulman konkreettisemmasta huomioimisesta ilmastokysymyksessä.

–  Mutta muita asioita, mitä on pöydällä ollut, on vielä auki. Katsotaan, saadaanko tämän päivän aikana vielä valmiiksi, hän kommentoi STT:lle.

Ilmastokokouksen oli alun perin tarkoitus päättyä jo perjantai-iltana.

Monet kokouksessa käsiteltävät asiat ovat Mikkosen mukaan olleet hyvin teknisiä. Niistä isoimmaksi kysymykseksi hän arvioi artikla 6:n, joka antaa säännöt sille, miten maat keskenään voivat käydä kauppaa päästövähennyksistä.

Jo Katowicen ilmastokokouksessa Puolassa vuonna 2018 Brasilia ajoi sääntöihin tekstiä, joka EU:n mukaan sisältää riskin, että sama päästövähennys voidaan raportoida kahteen kertaan.

Sama linja näyttäisi jatkuneen Madridissa.

–  Haluamme, että säännöt ovat läpinäkyvät ja niillä varmistetaan, ettei päästövähennyksiä lasketa tuplana niin, että sekä ostaja- että myyjämaat pystyisivät laskemaan ne itselleen, vaan että ne aidosti tulevat vain kerran laskettua. Ja että säännöt ovat sellaiset, että voimme varmistua siitä, että päästöt vähenevät, Mikkonen selvensi.

USA:n irtautuminen näkyy myös Kiinan otteissa

Toisena suurena haasteena Mikkonen mainitsi Yhdysvaltojen irtaantumisen Pariisin sopimuksesta, mikä on aiheuttanut erilaisia sopimusteknisiä ongelmia ja vaikuttanut muun muassa Kiinan suhtautumiseen.

–  USA ja Kiina liittyivät yhdessä Pariisin sopimukseen ja ovat kulkeneet yhtä matkaa. Nyt kun Kiina on yksin, Kiina kokee vaikeutta siinä eikä halua olla niin edistyksellinen kuin mitä oli yhdessä USA:n kanssa, Mikkonen kuvasi.

Ministeri sanoi, ettei ilmastokokouksessa itse asioiden suhteen ollut odotettavissakaan mitään suurta. Madridissa on ollut tarkoitus sopia Pariisin ilmastosopimuksen vielä auki olevista asioista.

Mikkonen toivoi kuitenkin, että viesti menee perille siitä, että kaikkien maiden täytyy lisätä päästövähennyksiään ja huomioida sekä tiedettä että ihmisten vaatimuksia.

–  Ihmisethän painostavat, että valtiot olisivat aktiivisempia ja tehtäisiin enemmän. On tärkeää, että se viesti tässä tulee, että me kuulemme ja olemme kuulleet ihmisten vaatimuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Jamaikan lähistöllä maanjäristys, tsunamia pelätään

Valkoisen talon hengellinen neuvonantaja kohun keskellä – puheet "saatanallisten kohtujen" abortoinnista olivat monelle liikaa

EU-maiden kansalaisia lennätetään pois koronaviruksen riivaamasta kaupungista Kiinasta

Palestiinalaisjärjestöt tuomitsivat Trumpin rauhansuunnitelman – Britannian mukaan kyseessä on vakava yritys kohti rauhaa, Venäjä kehotti kahdenvälisiin neuvotteluihin

Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin sekä Nanjingiin maaliskuun loppuun asti – syynä koronavirus

Tutkija: Valko-Venäjä ei liiku mihinkään EU:n ja Venäjän välissä – Valko-Venäjän ja Venäjän suhde on pattitilanteessa, mutta lähentymisen länteen taas estää presidentti Lukashenkon haluttomuus uudistuksiin

Analyysi: Koronaviruksesta on esitetty kovia väitteitä ilman todisteita – se pitäisi vielä selvittää, mikä on Wuhanissa toimivan korkean riskin viruslaboratorion rooli epidemiassa

Israelin Netanjahu ei vaadikaan syytesuojaa korruptiosyytöksiltä

Trumpin puolustustiimi ei kommentoinut Boltonin väitteitä, vaan keskittyi hyökkäämään Bidenia vastaan

Kolumni: Holokaustiin liittyy velvollisuus muistaa – vai velvollisuus ajatella?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.