Maduro pisti tien poikki avustuskaravaanilta: YK varoittaa politisoimasta kriisiä

Venezuelan ja Kolumbian välisellä rajalla olevasta Tienditasin sillasta tuli keskiviikkona kansainvälisen politiikan ehkä kuumin polttopiste, kun Venezuelan kansalliskaartin joukot sulkivat sillan Yhdysvaltain organisoimalta kansainväliseltä avustuskolonnalta.

Muun muassa äidinmaitokorvikkeita, proteiinikeksejä ja jenkkilipuin koristeltuja lasten valmisaterioita sisältänyttä rekkakolonnaa odotettiin rajalle torstain aikana.

Rajasillan Kolumbian puoleisessa päässä sijaitseva Cucutan kaupunki on ollut jo vuosien ajan hädässä olevien venezuelalaisten pääasiallinen turvasatama.

 

Sieltä on käyty haalimassa ruokaa ja antibiootteja ja se on ollut myös pääasiallinen pakoreitti niille noin kolmelle miljoonalla venezuelalaiselle, jotka ovat viime vuosina jättäneet kotimaansa sen katastrofaalisen taloustilanteen vuoksi.

Torstaina rajalla ei kuitenkaan ollut liikennettä kumpaankaan suuntaan, koska Venezuelan bolivariaanisen kansalliskaartin joukot olivat tukkineet yhdeksänkaistaisen sillan poikittain ajetulla säiliöautolla ja tavarakonteilla.

Sillalla nähtiin liikkuvan ainoastaan kaartin sotilaita.

Venezuelan presidentin Nicolas Maduron mukaan amerikkalaisten avustuskolonnaa ei tulla koskaan päästämään maahan.

– Tällä humanitaarisen avun show’lla he yrittävät lähettää sellaista viestiä, että Venezuela joutuu kerjäämään maailmalta.... Mutta mehän emme kerjää keneltäkään mitään tässä maailmassa, Maduro totesi maanantaina.

Venezuelan oppositiojohtaja, maan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Juan Guaido on vaatinut kansainväliseltä yhteisöltä nopeaa humanitaarista väliintuloa. Hän ilmoitti viikonloppuna järjestelevänsä paraikaa avustuskuljetuksia paitsi Kolumbian myös Brasilian ja Karibian suunnilta.

Rajalla olevia kansalliskaartin joukkoja hän kehotti kuuntelemaan sydämensä ääntä. Apu on tulossa ”teidän perheellenne, teidän sisarellenne, teidän äidillenne, teidän vaimollenne – jotka todellakin ovat näiden avustusten tarpeessa”, Guaido totesi.

Yhdysvallat on luvannut 20 miljoonaa dollaria tunnustamalleen Guaidon hallinnolle Venezuelan humanitaarisen kriisin helpottamiseen. Summa tulee niiden yli 140 miljoonan dollarin päälle, jotka Yhdysvallat on jo antanut Venezuelan naapurimaille maasta tulevien pakolaismassojen auttamiseen.

Venezuelasta on tullut todella synkkien lukujen maa. Katolinen avustusjärjestö Caritas arvioi vastikään, että lasten aliravitsemus yli kaksinkertaistui Venezuelassa viime vuoden aikana. Raskaana olevista naisista noin 48 prosentin arvellaan näkevän nälkää alemman tulotason asuinalueilla.

YK:n pääsihteerin tiedottaja Stéphane Dujarric varoitti kuitenkin politisoimasta kriisiä. Hänen mukaansa auttamisesta ei saa tulla poliittista työkalua.

– Humanitaaristen toimien pitää olla vapaita poliittisista, sotilaallisista tai muista tavoitteista, hän alleviivasi.

Amerikkalaisavun virtaaminen maahan voisi romahduttaa nykyhallinnon arvovallan, varsinkin jos armeija avaisi rajat rekoille ilman hallinnon lupaa. Kansainvälinen Punainen Risti on ehdottanut, että se toimisi avun jakelijana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .