Maltillinen kokoomus säilyi Ruotsin toiseksi suurimpana puolueena – vaaleissa jännitettiin pitkään taistelua ruotsidemokraattien kanssa

Sosiaalidemokraatit jatkaa odotetusti Ruotsin suurimpana puolueena sunnuntaina käytyjen parlamenttivaalien jälkeen, vaikka menettikin kannatustaan edellisiin vaaleihin nähden. Puolue oli kerännyt 28,4 prosenttia äänistä, kun laskematta oli vain muutamien kymmenien vaalipiirien äänet. Ruotsissa on kaikkiaan 6004 vaalipiiriä.

Toiseksi suurimpana puolueena pysyi maltillinen kokoomus, joka keräsi 19,8 prosenttia äänistä. Kokoomus taisteli kakkospaikasta pitkään ruotsidemokraattien kanssa, jotka keräsivät lopulta 17,6 prosentin saaliin.

Blokkien taiston veivät niukasti punavihreät, jotka saivat 40,6 prosenttia äänistä. Porvariallianssiin kuuluvia puolueita äänesti 40,3 prosenttia.

Punavihreä blokki saa parlamenttiin 144 paikkaa ja porvariallianssi 143. Ruotsidemokraatit tulee olemaan todellisessa vaa'ankieliasemassa 62 edustajallaan.

Ruotsidemokraattien Åkesson väläytti yhteistyötä porvarijohtajan kanssa

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson uskoo, että puolueella on paljon vaikutusvaltaa lähiviikkojen poliittisessa tilanteessa Ruotsissa.

Åkesson sanoi yöllä vaalivalvojaisissa Tukholmassa, että ruotsidemokraatit on valmis käymään keskusteluja muiden puolueiden kanssa. Erityisesti Åkesson esitti kutsun porvariblokin kokoomuksen Ulf Kristerssonille.

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven peräänkuulutti blokkipolitiikasta luopumista.

– Loogisinta on, että suurin puolue johtaa hallitusneuvotteluita, Löfven sanoi.

Sipilä: Hankalat hallitusneuvottelut edessä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan blokkien tasaisuus jo yleisradioyhtiö SVT:n ovensuukyselyssä ennakoi Ruotsiin hankalia hallitusneuvotteluja. Ruotsidemokraatit ovat hänen mukaansa selvästi vaalien voittaja.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan sisarpuolue ruotsidemokraattien vaalituloksessa olennaista on vaalien jälkeinen asema maan politiikassa.

– Mielestäni se prosenttiosuus äänistä ei ole kovin oleellinen, vaan oleellista on se asema, johon ruotsidemokraatit vaalituloksen myötä päättyvät poliittisessa kentässä, Halla-aho sanoi sunnuntai-iltana STT:lle Tukholmassa.

Vaalitulosten laskenta on ollut odotettua hitaampaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .