Manner-Kiina jatkaa kovaa kielenkäyttöään Hongkongin protesteista – "terrorisminkaltaisia toimia"

Manner-Kiina jatkaa kovaa kielenkäyttöään Hongkongin demokratiaa puolustavista protesteista. Kiinan valtion tiedottajan mukaan Kiina tuomitsee voimakkaasti "terrorisminkaltaiset toimet".

Myös Hongkongin alueparlamentin kiinamieliset jäsenet kutsuivat Suomen aikaa päivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa lentokentällä järjestettyjä protesteja terroristiseksi käytökseksi.

Viime yönä protestoijat muun muassa estivät matkustajien kulkua istumamielenosoituksilla ja tukkivat bussiterminaalin. Mielenosoittajat ottivat yhteen myös mellakkapoliisin kanssa. Paikalla ollut AFP:n toimittaja kertoi, että mellakkapoliisit käyttivät paprikasumutetta mielenosoittajia vastaan.

Useat kiinamieliset parlamenttiedustajat tuomitsivat tiedotustilaisuudessa etenkin sen, että protestoijat pitivät hallussaan miestä useiden tuntien ajan. Parlamenttiedustajien mukaan mielenosoittajat eivät päästäneet ensihoitajia miehen luokse, vaikka tämä näytti menettäneen tajuntansa. Miestä kuvattiin peitetehtävissä olleeksi poliisiksi.

Osa mielenosoittajista on pyytänyt käytöstään anteeksi ja julkaissut kuvia pahoittelukylttien kera viestintäsovellus Telegramissa. Yhden viestinlähettäjän mukaan protestoijista tuli aggressiivisempia sen jälkeen kun selvisi, että mielenosoituksessa oli peitetehtävissä olleita poliiseja.

Osa protestoijista sanoo, että he ovat pahoillaan mutta lisäksi peloissaan.

Myös Hongkongin poliisi kertoi tuomitsevansa viimeöiset mielenosoitukset. Poliisin mukaan lentokenttä ei ole paikka mielenosoituksille.

Protestit vaikuttaneet lähes tuhanteen lentoon

Eilisten tapahtumien takia lentokentän turvatoimia on kiristetty, ja lentokentällä voi joutua jonottamaan sen takia tavallista pidempään. Muutoin lentokentän pitäisi toimia tänään normaalisti.

Hongkongin lentokenttäviranomainen sanoo, että protestit ovat vaikuttaneet lähes tuhanteen lentoon.

Lentokentän viranomaiset ovat saaneet oikeuden määräyksen, jonka mukaan mielenosoittajat eivät enää saa palata lentokentälle häiritsemään sen toimintaa. Määräys antaa muun muassa poliisille lisää keinoja poistaa protestoijat lentokentältä.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa jo yli kaksi kuukautta.

Alun perin mielenosoitukset alkoivat kiistellystä luovutuslaista, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Painostuksen myötä lakiehdotus hyllytettiin. Sittemmin mielenosoitukset ovat laajentuneet vaatimaan hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja Hongkongin itsemääräämisoikeuden laajentamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.