Matkustajakone syöksyi maahan Nepalissa – kymmeniä kuoli

Alkuvuosi on ollut synkkä lentoliikenteessä.

Kymmeniä ihmisiä sai surmansa maanantaina, kun bangladeshilainen matkustajakone ajautui kiitotieltä laskeutuessaan Tribhuvanin kansainväliselle lentokentälle Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa.

Surmansa sai ainakin 49 ihmistä ja yli 20:n kerrottiin olevan kriittisessä tilassa.

– 40 ihmistä kuoli paikan päällä ja 9 Kathmandun sairaaloissa, kertoi poliisi edustaja.

US-Bangla-lentoyhtiön koneessa oli 71 ihmistä, joista valtaosa oli nepalilaisia ja bangladeshilaisia. Kone oli tulossa Kathmanduun Dhakasta, kun se ajautui tuntemattomasta syystä kentän itäpuolelle, törmäsi maahan ja päätyi viereiselle jalkapallokentälle, jossa se syttyi palamaan.

Turmasta selvinnyt nepalilainen matkatoimistovirkailija Basanta Bohora kertoi sairaalassa koneen alkaneen käyttäytyä oudosti laskeutumisen lähestyessä.

– Kone alkoi täristä voimakkaasti, ja jonkin ajan jälkeen kuului kova pamaus. Istuin lähellä ikkunaa ja onnistuin rikkomaan sen, Bohora kertasi Kathmandu Post -lehdelle.

– En muista, miten pääsin ulos koneesta.

Lentokenttäviranomaisten mukaan miehistö oli menettänyt koneen hallinnan, kun se tuli maahan. Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan lennonohjaajien ja lentäjän välillä saattoi olla sekaannusta siitä, mille kiitotielle koneen oli määrä laskeutua.

Pääministeri lupasi onnettomuustutkinnan

Lentoliikenteessä alkuvuosi on sujunut synkästi. Tämän vuoden puolella lähes 150 ihmistä on kuollut lentoturmissa, kun viime vuonna saldo jäi alle 50:een, mikä teki vuodesta 2017 siviili-ilmailun historian turvallisimman.

Isoja onnettomuuksia on tapahtunut helmikuussa ainakin Moskovan lähellä sekä Iranin vuoristossa.

Nepalissa lento-onnettomuudet ovat suhteellisin yleisiä. Toissa vuonna 23 ihmistä kuoli, kun lentokone törmäsi vuoreen.

Maan pääministeri K.P. Sharma Oli oli järkyttynyt maanantain turmasta ja määräsi käynnistettäväksi onnettomuustutkinnan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.