Mattis lähtee jo vuodenvaihteessa – Trump korvaa hänet apulaispuolustusministerillä

Yhdysvaltojen puolustusministeri Jim Mattis joutuu jättämään tehtävänsä jo vuodenvaihteessa, kaksi kuukautta suunniteltua aikaisemmin. Presidentti Donald Trump ilmoitti Twitterissä, että puolustusministeriksi tulee toistaiseksi apulaispuolustusministeri Patrick Shanahan.

Mattisin olin alun perin määrä jatkaa tehtävässä vielä helmikuun loppuun, jotta ministerinvaihdos sujuisi ongelmitta.

Pikaisen eron taustalla on erimielisyys Yhdysvaltojen Syyrian-politiikasta. Trump tyrmistytti Washingtonin ja Yhdysvaltojen liittolaiset ilmoittamalla, että hän haluaa vetää amerikkalaisjoukot pois Syyriasta ja vähentää tuntuvasti läsnäoloa Afganistanissa.

Mattis ja monet muut olivat yrittäneet estää presidenttiä tekemästä niin, mutta eivät tulleet kuulluiksi.

Trump sanoi toisessa tviitissä keskustelleensa Syyriasta vetäytymisestä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Mattis jätti erokirjeensä torstaina ja kirjoitti siinä, että Trumpilla on oikeus saada puolustusministeri, jonka näkemykset vastaavat paremmin presidentin omia. Valkoisen talon lähteiden mukaan Trump on ollut suivaantunut Mattisin erokirjeen uutisoinnista.

–  Patrickilla (Shanahan) on pitkä lista saavutuksia työssään apulaispuolustusministerinä ja sitä ennen Boeingilla. Hänestä tulee loistava! Trump iloitsi tviitissään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puolustusministeri Mattisin ero kertoo vakavista ongelmista USA:n hallinnon sisällä – Trumpin linjasta ei ole selkeyttä, arvioi Upin Aaltola