Media: Putinia karkottamaan lähtenyt siperialaisshamaani on lähetetty psykiatriseen tarkkailuun

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia karkottamaan lähtenyt siperialaisshamaani on lähetetty psykiatriseen tarkkailuun, kertoo uutissivusto Meduza.

Asiasta kertoivat Meduzan mukaan Sahan tasavallan terveysviranomaiset.

Viranomaisten mukaan Gabishev laitetaan asiantuntijoiden syyniin, ja jos hänestä löytyy "poikkeamia", hänelle tarjotaan hoitoa.

Aleksander Gabishev oli lähtenyt kävellen kotikaupungistaan Jakutskista noin 8  000 kilometrin matkalle kohti Moskovaa, jossa hänen oli määrä manata Putinin henki. Gabishev on kuvaillut Putinia demoniksi.

Poliisi kertoi eilen pidättäneensä Gabishevin lähellä Siperiassa sijaitsevaa Baikal-järveä. Shamaani oli ehtinyt kävellä noin kolmanneksen suunnitellusta vaelluksestaan. Hänen seuraajiensa mukaan naamioituneet viranomaiset veivät shamaanin.

Poliisin mukaan shamaani oli määrä lähettää takaisin Sahan tasavaltaan, jossa hän oli poliisin mukaan etsintäkuulutettu rikoksen vuoksi

Gabishev aloitti vaelluksensa maaliskuussa mukanaan vain yksinkertainen kärry, jossa oli hänen telttansa ja omaisuutensa. Hänen oli määrä saavuttaa Moskova vuonna 2021.

"Vanha KGB:n toimintatapa"

Oppositio on syyttänyt viranomaisia psykiatrisen hoidon käyttämisestä rangaistuksenomaisesti. Taktiikkaa hyödynnettiin neuvostoaikoina laajasti poliittisia toisinajattelijoita vastaan. Poliittiset vastustajat laitettiin lukkojen taakse skitsofrenia- tai vainoharhadiagnoosin verukkeella.

–  Putin tosissaan pelästyi shamaania, joka kulkee kärryn kanssa, ja määräsi hänet vangittavaksi mielisairaalaan. Vanha KGB:n toimintatapa, kirjoitti oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi Twitterissä.

–  Ihmistä voidaan pitää siellä vaikka ikuisesti ilman oikeuden määräystä tai edes oikeusjuttua, hän kirjoitti.

Gabishevin pidättämisen jälkeen hänen tukijansa julkaisivat videoita, joissa he jatkoivat vaellusta jäljellä olevien matkalaisten kesken. Heillä oli käsissään lippuja, joissa oli kuva pidätetystä shamaanista ja iskulause "Shamaanin tie: Vapauden palauttamiseksi Venäjälle!"

–  Turvallisuuspalvelu pidätti johtajamme, kertoi Gabishevin kanssa matkannut Viktor Jegorov.

–  Meidän tehtävämme on jatkaa tätä vaellusta varmistaaksemme hänen vapautensa.

Gabishev ehti saada vaelluksensa alkutaipaleella seuraajia mukaansa matkansa varrelta. Näistä osa tosin pidätettiin yhteenotoissa siperialaisessa Ulan-Uden kaupungissa elokuussa, kun joukko kilpailevia shamaaneja yritti estää miehen pääsyn kaupunkiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.