Mediat: Trump lopetti kesken puhelun Australian pääministerin kanssa

Presidentti haukkui maiden välisen pakolaissopimuksen "tyhmäksi diiliksi" ja kehuskeli vaalivoitollaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on haukkunut Yhdysvaltain ja Australian pakolaissopimuksen Australian pääministerille Malcolm Turnbullille. Asiasta kertoo muun muassa Washington Post lähteiden mukaan.

Puhelun jälkeen Trump lyttäsi Twitterissä sopimuksen täysin.

– Obaman hallinto sopi ottavansa tuhansia laittomia maahanmuuttajia Australiasta, miksi? Tutkin tämän tyhmän diilin!

Puhelimessa Trump kuvaili sopimusta "kaikkien aikojen huonoimmaksi", kun Turnbull oli yrittänyt saada vahvistusta sille, pitääkö Yhdysvallat lupauksensa. Sopimuksen mukaan Yhdysvallat vastaanottaa tarkemmin määrittelemättömän määrän ihmisiä Australian pidätyskeskuksista Naurulta ja Papua-Uudesta-Guineasta. Sopimus solmittiin Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman kaudella.

Trump oli myös kertonut Turnbullille keskustelleensa päivän aikana neljän muun johtajan, kuten Venäjän presidentin Vladimir Putinin, kanssa. Trumpin mielestä Turnbullin kanssa käyty keskustelu oli ollut niistä siihen mennessä huonoin.

Lehden mukaan Trump oli myös kehuskellut vaalivoitollaan puhelun aikana.

Trumpin ja Turnbullin keskustelun oli odotettu kestävän tunnin verran, mutta 25 minuutin kohdalla Trump oli yllättäen päättänyt puhelun. Australia on Yhdysvaltojen läheinen liittolainen.

Washington Postin mukaan Valkoisen talon tiedottaja ei kommentoinut mediatietoja. Australian ABC:n mukaan Australian viranomaiset ovat vahvistaneet tiedot "olennaisilta osiltaan oikeiksi".

Myöskään Turnbull ei ABC:n mukaan halunnut kommentoida yksityiskohtia Trumpin kanssa käydystä keskustelusta. Hänen mukaansa Australian ja Yhdysvaltain suhteet ovat ennallaan.

Turnbull vakuutti puhelun jälkeen, että Trump on pitämässä kiinni pakolaissopimuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.